Основателите на Instagram напускат Facebook
Причината е в неразбирателството с изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг, съобщават от Капитал

Създателите на Instagram Кевин Систрьом и Майк Кригер напускат Facebook. Причина за тяхното оттегляне е нарастващото напрежение между тях и главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг относно посоката, в която приложението за споделяне на снимки трябва да се развива, съобщава Bloomberg, цитиран от Капитал.

Двамата основатели са започнали развитието на приложението в екип от 13 души, а днес Instagram има над 1000 офиса по света. Facebook купи техния продукт през 2012 г. на цена от 1 млрд. долара заради невероятния му успех сред потребителите. Въпреки високата цена тогава, днес много анализатори определят сделка за най-доброто придобиване на компанията досега. В момента Instagram се използва от над 1 млрд. души и има над 2 млн. рекламодатели.

След придобиването от Facebook Кевин Систрьом и Майк Кригер останаха в компанията, като успяха да запазят марката и продукта независими и разчитаха на инфраструктурата и ресурсите на Facebook, за да растат. Според източници двамата са недоволни от засиленото всекидневното участие на Зукърбърг в оперативната дейност, тъй като успехът на Instagram превърна приложението в ключово за бъдещето на Facebook. Мрежата отчете бърз ръст чрез добавяне на нови функции като кратки видеоклипове и опции като Instagram TV и Instagram Stories.

Освен оттеглянето на Систрьом и Кригер, в рамките на близо година Facebook загуби няколко висши ръководни кадри в най-големите си придобити активи. Брайън Актън и Ян Коум, основателите на WhatsApp, обявиха оставките си след несъгласие с Марк Зукърбърг относно бизнес модела на приложението за съобщения.

Прочетете повече тук.

Пламена Иванова
Пламена Иванова
Моден редактор, блогър

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Свързани
Публикации