Петя Раева в едно кулинарно пътешествие, което разкрива тайнството на виното, траките и традиционните обреди в християнството (Видео)

В навечерието на най-светлия празник, Бъдни вечер, предаването „Вечеряй с Петя Раева“ гостува в комплекс „Старосел“, за да стигне до корените на българските традиции.

Пътуването в стил Антъни Бурдейн започва с посещението на Тракийския молитвен храм в местността, където в компанията на професионален гид, Петя и нейната домакиня Теодора Тренев  разказват историята на историческата забележителност. Неусетно пътешествието преминава в обредна церемония, в която местните пазителки на традицията, облечени в автентични носии, показват на двете дами как се меси содена питка в техния край. По стара българска традиция приготовлението е придружено с песни и разкази за обичаите в живописната местност. Часове преди вечерта, в която християните очакват вестта за раждането на Исус, Петя и Теодора, към които се присъединяват дъщерите на домакинята, приготвят постни зелеви сърми. Десертът също е подчинен на обичайната за трапеза на Бъдни вечер традиция – пълнена тиква с локум, сушени сливи, ябълка и дюля. Съвсем заслужено вечерта завършва в СПА центъра на комплекс „Старосел” с изкусителни процедури, сред които пилинг с гроздови семена и утайка от вино и винена вана. След вечерята в избата на „Старосел”, която пресъздава тракийски храм, Петя Раева получава от Теодора Тренева специален подарък.

Древни тракийски храмове, изумителни винарски изби и необикновени спа процедури – Петя Раева ще ни запознае с миналото и настоящето, християнските обреди и тракийските ритуали, докато подготвя трапезата за Бъдни вечер, под звуците на народни коледни песни и в компанията на своята добра приятелка Теодора Тренева в сърцето на комплекс „Старосел“. Колко и какви блюда трябва да сложим на трапезата, защо се кади с тамян под полите на жените и защо българският винен туризъм е толкова изкусителен за чуждестранните гости? На тези и много други въпроси Петя Раева и Теодора Тренева отговарят на 20 декември от 21:00 часа, само по Code Fashion TV. А на 24 декември, навръх Бъдни вечер, ще можете да гледате ексклузивното повторение.

 

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.