Почина голямата българска актриса Ванча Дойчева

Народният театър „Иван Вазов“ съобщи скръбната вест, че на 75-годиша възраст ни напусна голямата българска актриса Ванча Дойчева.

Актрисата дебютира на театралната сцена през 1966 година. Ванча Дойчева е изиграла над 250 роли в театъра, киното, телевизионния театър, радиотеатъра. Тя бе и дългогодишен председател на Съюза на артистите в България, както и е носителка на множество награди – Голямата награда на община Карлово на името на Васил Левски за нейната обществена дейност.

По-известна е с ролите си в театъра на Рада Госпожина в “Под игото” и Казаларската царица в едноименната пиеса по Вазов, Грушенка в “Братя Карамазови” по Достоевски, Дездемона в “Отело” и Регана в “Крал Лир” на Шекспир, Лизистрата в едноименната комедия на Аристофан, Елена в “Деца на слънцето” на Горки, Адела в “Домът на Бернарда Алба” на Лорка, Инес в “Почивка в Арко Ирис” на Димитър Димов, Мег в “Бившата мис на малкия град” от Мартин Макдона, Савина в “Елегия” на Павловски, Еленка в “Почивен ден” на Камен Донев и др.

Всички, които искат да си кажат „сбогом” с легендарната българска актриса, могат да го направят в сряда, 26 юли от 11:00 часа в Народния театър „Иван Вазов”.

Александра Томова
Александра Томова
Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Свързани
Публикации