Отвъд прекрасните средиземноморски пейзажи и море от омайващи нюанси – истинска палитра от изумруди, сапфири и турмалини, ослепителни пясъчни плажове и води с несравнима чистота – в този девствен ъгъл на Сардиния, ухаещ на мирта, се е родила легенда, която се е превърнала в световен мит с вече повече от шест десетилетия история.
Сюжет, завладяващ като роман, преплитащ красота и страст, визионерски настроения, ритуали на социалния живот и чувство за принадлежност. Тайната се крие в хармоничен и разнообразен коктейл от интимност и пищност, сливане на класа и бохемски дух, ексцентричност, полъх на свобода и елегантност. Оксиморон, съставен от съществена простота и блестящ светски живот.
И в основата на този приказен сюжет е принц е Шах Карим ал-Хусайни, по-известен като Ага Хан

Карим Ага Хан IV и раждането на Коста Смералда
Карим. Ага Хан. Той е този, който създава Изумрудения бряг. Именно той създава нов начин на туризъм, уважаващ околната среда и природата, изграждайки рай, където има само скали и прекрасно море.
Блестящ студент от Харвард, красавец, дядо му го избира за свой наследник, предпочитайки го пред баща му, и той става имам на исмалитските низаритски мюсюлмани. С нетното си богатство, оценяващо се на 13,3 милиарда долара, през 50-те години на миналия век той решава да стартита най-амбициозния си проект – Изумрудения бряг. В тази брегова ивица, разположена в североизточната част на острова, дълга малко над 50 километра, сред кристално чисти води, девствени плажове и големи части от средиземноморски храсталаци, се намират едни от най-луксозните хотели в света, но не винаги е било така, някога тази територия е била една от най-слабо населените в Сардиния, беден район, където животът е преминавал бавно между пасища и природа.
Първи поглед към бъдещето
По съвет на приятели-финансисти от Лондон Ага Хан решава да посети Сардиния.
„Пристигнах в Порто Черво с четирима или петима приятели, на 12-метрова лодка. Нямаше нищо там. За първи път видях Коста Смералда през лятото. Исках да видя малкото парче земя, което бях купил“, казва той в едно от първите си интервюта с италианската преса. Идеята му е много ясна, той иска да превърне земята, която се вие през потоци и храсталаци в луксозен туристически рай. В тази област, все още известна с името Монти ди Мола, няма пътища, вода и електричество, но с началото на покупко-продажбата на терена, дотогава собственост на няколко семейства в района, започва процесът на промяна на тази част от острова.

Уважение и бъдеще – двата стълба на проекта Коста Смералда
Двата стълба, на които се основава проекта Коста Смералда са уважение към природата и традициите и устойчиво бъдещето. Проектът се основава на изключително строги разпоредби – сградите, които съществуват на Коста Смералда, трябва да изглеждат по определен начин и дори да са с определена височина… Ага Хан постановява, че никоя сграда в района не трябва да се издига над нивото на местната растителност. Работата започва веднага и се фокусира първоначално върху изграждането на пътища, електропреносна мрежа и водоснабдяване, след това върху изграждането на уникални структури, поверени на умелите ръце на архитектите от създадения консорциум. Сред първите завършени сгради е хотел Cala di Volpe, проектиран от Жак Куел – все още една от емблематичните забележителности на Коста Смералда След това създава Порто Черво, пулсиращият център на района. Пристанището, разположено в залив, защитен от ветровете, е рожба на Луиджи Виети и е завършено през 1964 г. Амбициозният градски план на Ага Хан се развива и води до изграждането на много вили и хотели, сред които не можем да не споменем хотел Черво и хотел Рамацино. Освен това, летището в Олбия е разширено и отворено отново и, преименувано на Олбия-Коста Смералда за случая… Всичко това е направено, следвайки точните насоки, предоставени от Консорциума – да се уважава околната среда и да се поддържа отличителната идентичност на мястото, средиземноморския му характер и сардинската история, както се вижда от материалите и цветовете, използвани при строителството на сградите.


Изумрудено крайбрежие и ВИП персони – очаквано добра комбинация
„Търсачите на рая акостираха тук, изоставяйки абсолютните кралици на Средиземноморието, от Сен Тропе до Позитано и Соренто, от Капри до Портофино.“
Това са думи на една от ранните посетителки на изумрудения бряг – режисьорката Лина Вертмюлер.
От самото начало Коста Смералда се превръща в притегателен център на международния елит, бързо превръщайки се в buen retiro на висшето общество и ВИП персоните. Луксът и ексклузивността правят това място една от най-популярните дестинации и в рамките на няколко години пристанището Порто Черво става едно от най-известните в Средиземно море. От началото на 70-те години на миналия век нататък Коста Смералда се превръща в сцена на най-известните личности в света – държавни глави, супермодели, актьори и рок звезди от цял свят. Това райско кътче се превръща в център на лукса само за няколко години. Така „елитният анклав“ на Ага Хан се отправя с отворени платна към бъдещето.


Модният ритъм на Порто Черво
Модата тук не просто се носи — тя се преживява.
Promenade du Port е задължителна спирка — нещо като бутиков музей под открито небе, където марките Hermès, Gucci, Dolce & Gabbana и Bvlgari живеят редом с арт инсталации и концептуални ресторанти. Вечер, витрините оживяват под топлите лампи, а уличните музиканти добавят италианска романтика.
През юли и август градът се превръща в подиум — с pop-up ревюта, частни партита на брандове и звездни гости от света на спорта и киното.
„Porto Cervo е като модна утопия, където всяко движение е стил“, пише Vogue Italia.
Яхтеното пристанище на Порто Черво е едно от най-престижните в света.
През деня се редуват яхти за милиони евро, шум на шампанско и аромати на сол и морски бриз.
Вечер пристанището се превръща в театър на светлини — гостите на Yacht Club Costa Smeralda наблюдават регати, а DJ-и от Миконос и Сен Тропе поемат пулта в клубове като Phi Beach и Billionaire Porto Cervo.

24 часа стил
Сутрин: разходка по Piazzetta di Porto Cervo, кафе с изглед към яхтите и първите снимки за деня.
Кафето можете да го изпиете и в дневния бар, изцяло стилизиран от Доменико Долче и Стефано Габана в култовия „Кала ди Волпе“
Обяд: в Ristorante Quattro Passi al Pescatore, на тераса над водата, с лимонова паста и студено вино.
Следобед: бутиците — от Brunello Cucinelli до Genny, която откри първия си бутик тук през 2025 г.
Вечер: залез над морето и вечеря в Madai Beach Club, където модни редактори и актриси споделят една и съща гледка.


View this post on Instagram

