Посланикът на Япония – специален гост на хотел „Маринела”

Посланикът на Япония н.пр. Шиничи Яманака откри шестото издание на литературния клуб „Чети с нас“ в хотел „Маринела“, посветено на книгата „Татуировката“, в която са събрани разкази и новели на един от най-изтъкнатите японски писатели Джуничиро Танидзаки на издателство „Апостроф“.

IMG_5389

„Авторът е една изумителна личност, много различен, многолик, интересен и нетрадиционен, той може да се нарече „един от сексуалните освободители на Япония“, с тези думи Любен Дилов-син въведе аудиторията в света на  японската литература. „Татуировката“ е ароматен, богат чай за душата, поднесен по изискан, ненатрапчив и съвършен начин. От онези, които превръщат четенето в ритуал. Пред пълната зала преводачите на книгата – Вера Вутова-Стефнова и Дора Барова, описаха своето вълнение, лекомислие и кураж на младостта, когато през 80-те години за първи път превеждат книгата, и започват да представят класиците на Япония в нашата страна. Разказът „Татуировката“ е написан още през 1910 година, но с времето не увехтява, той става по-дълбок и смислен, сподели преводача Дора Барова. Тя е носител на най-високото признание на Японското правителство „Ордена на изгряващото слънце“, за представяне на японската култура и литература в България. В цялото си творчество Танидзаки търси жената – той знае, че зад тази изумителна обвивка се крие нещо по-дълбоко, разкрива женската чувственост, красота, благовъзпитание и невероятна еротика.Тази книга идва в момент на голям интерес към Японската култура и ще даде на съвременния читател  нов прочит и смисъл. Танидзаки е изкусен разказвач и в произведенията му се откриват стройна композиция, грижливо подреден сюжет и изящен стил.

IMG_5447

Да споделят своите впечатления от книгата бяха дошли Виктория Бисерова, Кристина Патрашкова, Любен Дилов-син, Любка Качакова, Мая Бежанска, Васил Петев, Антон Стефанов, Ива Екимова, Бойко Манев, Добромир Банев, Маргарита Петкова  и много истински ценители на художествения текст.

IMG_5433

IMG_5441

Обстановката в залата пренесе читателите в страната на изгряващото слънце, момичета с кимона посрещаха гостите, автентично суши и чаена церемония бяха само част от изненадите. Посланикът на Япония н.пр. Шиничи Яманака и неговата съпруга Юко Яманака, лично благодариха на г-жа Маринела Арабаджиева за прекрасната идея на литературния проект „Чети с нас“ и за възможността Японската литература да бъде представена у нас чрез един толкова значим автор.

IMG_5520

IMG_5642IMG_5431

 

Една чужда култура се разбира най-добре чрез литературата, но за да разберем нейните традиции, гостите се потопиха в ритуала на чаената церемония. За поднасянето на чая са важни четири основни принципа – хармония, уважение, чистота и покой.

IMG_5535

Литературният клуб „Чети с нас‘ и този път предложи едно пътуване във времето на своите верни читатели с много емоция и приятно чувство.

IMG_5558  IMG_5520

Александра Томова
Александра Томова
Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.

Post a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Новини

Свързани
Публикации