Първият подводен ресторант в Европа
Първият ресторант под вода в Европа, ще бъде направен в Норвегия благодарение на Snøhetta – международна компания за архитектура и интериорен дизайн.

Преди години съчетанието на думите подводен и ресторант бе нечувано.. Днес, то вече е реалност. Snøhetta е базирана в Осло, но има офиси из целия свят. Компанията планира да създаде ресторанта, който ще отвори врати през февруари 2019, на южния бряг на държавата, до градчето Båly. Главният архитект на проекта – Рун Грасдал, обобщи пред CNN: ,,Трябва да е вълнуващо преживяване, но хората е необходимо да се чувстват сигурни.”

Естествени материали, добро осветление, огромни панорамни прозорци, с размери 11 x 4 m, разкриващи багрите на водата през различните сезони и условия, и традиционни ястия ще посрещнат клиентите. Ресторантът ще бъде на 3 етажа, като бар с шампанско, заемащ единия от тях, ще бъде на разположение на гостите. Капацитетът на мястото е 100 души. Името на заведението “Under” преведено на английски се досещате, че означава ,,под”, но на норвежки може да е еквивалентно и на ,,бродя”, ,,скитам се”, ,,блуждая”.

Формата на ресторанта всъщност е цилиндрична и именно половината от цилиндъра е потопена под вода. Прилича на аквариум. Монолитен и 5 метра под водата, “Under” ще има дебели стени, които да устоят на натиска на вълнуващия се океан. Гладката, аеродинамична повърхност e обгърната като в черупка с грапаво покритие, което е подходящо за прилепването на мидите.

Зелени и сини тонове ще преобладават в типичния скандинавски дървен интериор.

Скалистият норвежки бряг и морската фауна ще бъдат изследвани от “Under” , когато се превръща от ресторант в център за изследване на океана и клиентите са извън пространството. Изключително добра идея на Snøhetta да комбинира бизнес и научни изследвания. Мястото ще бъде ,,вдъхновяващо”, както го наричат създателите му.

Очакваме с нетърпение новия ресторант!

Photo Credits: Snøhetta

 

 

 

 

Мода

Свързани Публикации