„Шикът е шок“ в памет на Вивиън Уестууд (Видео)

Академията за мода почете паметта на емблематичната британска дизайнерка Вивиън Уестууд по време на социално-културния проект „Вечери на стила“. Носители на „Златна игла“ и други талантливи модни дизайнери,коафьори и гримьори презентират тоалети, вдъхновени и посветени на британската дизайнерка в столичната галерия „Милениум“


Проф. Любомир Стойков – главен организатор на вечерта в памет на великата дизайнерка подчертава: „В стила на Вивиън Уестууд изпъкват най-вече бунтарството, неконформизмът и комбинацията на дълбока естетическа култура, от една страна, и усетът за духа на времето и атмосферата на улицата, от друга. Нейното изкуство впечатлява с изключителната интелигентност и компетентност по отношение на естетическите знаци и символи на важни етапи от цивилизацията. Тя се вдъхновяваше от реалния живот, от улицата, от рокмузиката. Да не забравяме, че не пънкът създаде Вивиън Уестууд, а Вивиън Уестууд създаде пънка! Тя и Малкълм Макларън имат най-голям принос към семиотиката на визуалния хаос в духа на „Шокът е шик!“. Незабравими ще бъдат нейните каузи в защита на бедните и онеправданите, за налагане на устойчивата мода и за опазването на природата. Кралицата на пънк модата ще продължава да ни се усмихва иронично, да ни вдъхновява и от другия свят, защото е безсмъртна! Поклон пред паметта на Вивиън Уестууд!“.
Във вечерта, посветена на Вивиън Уестууд, бяха показани няколко тематично издържани произведения на носителите на „Златна игла“ – Радостина Долапчиева, Албена Александрова, Аксел Харди, Мариела Гемишева и Светослав Колчагов. Талантливата Лиа Каменова, дизайнер на “Reflet”, също представи аутфит по темата. Артист-коафьорът Мария Караганова и гримьорът Диана Конова (DVisio) презентираха грим и прическа в стила неопънк.
Радостина Долапчиева – дизайнер на модна къща „Алегра“ и два пъти носител на „Златна игла“, даде началото на модното ревю, като предложи модел„Венера“, който е от колекция “Un Amor” 2023. Аутфитът е изработен от френска дантела, обшита с множество кристали. Корсетът е обогатен с естествени пера, а линията „русалка“ е постигната с листа от тафта.Трикратната носителка на „Златна игла“ – Албена Александрова, презентира аутфит, който представлява смелост в комбинациите, сценичен пънк, разчупване на стереотипи и табута, и най-важното – “NewWave”.
Аксел Харди, носител на „Златна игла“ в категория „Модна иновация“, представи два тоалета, като първият включва авангарден пънк стил – топ от многоцветни квадратни модули от меко плетиво, съединени с плетен шнур. Вторият тоалет се състои от няколко части, но акцентът е в самия плат. Артист-коафьорът Мария Караганова презентира авангардна прическа в стил естетизиран неопънк, а гримьорът Диана Конова представи визия, посветена на темата, като са използвани пигменти и мокър ефект. Младата дизайнерка Лиа Каменова, дизайнер на модния бранд “Reflet”, представи тоалет, направен специално за събитието, който е вдъхновен от новия пънк и от самата Вивиън Уестууд.
Мариела Гемишева – трикратен носител на „Златна игла“, също презентира специално селектиран за това уникално събитие аутфит – „Конструкции по Вивиън“, който представлява една много важна за дизайнерката инспирация от сложните деконструктивни иновации на Вивиън Уестууд от началото на века.
Носителят на Златна игла в категория „Дизайнер на годината“ Светослав Колчагов, дизайнер-асистент на кралицата на пънка, дойде специално от Лондон за това събитие. Той показа елегантен костюм от колекцията“KB” на “KolchagovBarba”, чийто силует е елегантен и изчистен, и е изработен в традициите на“Haute Couture”.
Гвоздеят на вечерта е представянето на оригинален аутфит на самата Вивиън Уестууд, съчетаващ в едно едни от най-известните компоненти на дизайнерката – плисирана пола от шотландско каре и драпирани корсети, повлияни от ерата на Мария-Антоанета, и неповторимите обувки с висока платформа.Става дума за впечатляващото облекло, създадено от Вивиън Уестууд с наименование Active resistance to propaganda, есен / зима 2005.Тоалетът бе представен от топмодела Кристина Несторова. Ексклузивното облекло е доставено специално за вечерта от дизайнер-асистента на Вивиън Уестууд – българския творец Светослав Колчагов. Гримът и прическата, направени специално за темата, са дело на салони за красота “V&A Glamour”.

Събития

Свързани
Публикации