Taste the rainbow или как да се храним с цветовете на дъгата

Диетата на дъгата или храненето с цветовете на дъгата е хранителен режим, който набира все повече популярност през последните няколко години. В сезон като есента, когато вирусите ни дебнат зад всеки ъгъл, всички сме си поставили за цел да ги избегнем по всеки един възможен начин. Някои избират да залагат на курсове с имуностимуланти, други тренират и захранват сериозно за зимата, а трети все още не сме готови да пуснем лятото да си ходи и го насочваме право в чинията ни!

Когато става въпрос за предпазване от настинки и повишаване на имунитета, хората често се чудят какви храни да добавят към диетата си, за да се предпазят от хронични заболявания, деменция, депресия и да снабдят тялото си с основни витамини и минерали. Също така е и съвсем нормално хората да се чувстват летаргични, да страдат от ниска енергия и безспокойство, особено по това време на годината. Това би могло да се дължи на комбинация от фактори – от липса на добро хранене до натрупване и задържане на стрес. Освен балансирана диета, експертите по хранене препоръчват да включите в чинията си много цветове за подобряване не само на телесната функция, но и на когнитивните процеси. 

Диетата на дъгата съдържа плодове и зеленчуци в различни цветове като червено, жълто, лилаво, зелено, оранжево и др. Идеята на тази диета е да се сведат до минимум въглехидратите, глутена, мазнините или тежкото месо, които биха могли да натоварят вашата система и да отслабят имунитета ви за определен период от време. Голямото количество фибри в тази диета може да направи чудеса за храносмилателната система, което може допълнително да подпомогне цялостното ви здраве, в това число и психическото.

 

Експертите съветват:
  • Стремете се да консумирате разнообразна гама от цветни зеленчуци и плодове. Тези храни осигуряват витамини, минерали и антиоксиданти, които предпазват мозъчните клетки от увреждане и поддържат когнитивната функция.
  • Изберете източници на протеини като риба, птиче месо, бобови растения и тофу. Тези храни подсигуряват на организма ни аминокиселини, които са от огромно значение за производството на така любимия и нужен на всички ни серотонин.
  • Похапвайте различни ядки и семена като бадеми, орехи, семена от чия и ленено семе. Те осигуряват здравословни мазнини, фибри и основни хранителни вещества, които поддържат здравето на мозъка.
  • Листните зеленчуци са богати на витамин В9 или фолиева киселина, която е един от най-важните за здравето ни елементи. 
  • Горските плодове са антиоксидантни бомби! 
  • Оранжевите храни – като сладки картофи, моркови и чушки – съдържат бета-каротин и витамин С, които са полезни за здравето на мозъка и имунитета.
  • Включете лилави плодове като грозде, къпини и сливи, защото имат противовъзпалително и невропротективно действие.
  • Изберете си цветни пълнозърнести храни като киноа, кафяв ориз и пълнозърнеста пшеница. Тези зрънца живот осигуряват продължителна енергия и са свързани с подобряването на когнитивната функция и настроението.
  • Включете билки и интересни подправки в менюто си! Подправки като куркума, джинджифил и розмарин имат противовъзпалителни свойства. Също така, те влияят страхотно на имунната система и на настроението. 

За да изядете цветовете на дъгата, диетолозите съветват да опитате да включвате 2-3 плода или зеленчука с различен цвят на всяко хранене, като задължително консумирате поне един на закуска всяка сутрин. Въпреки че не е необходимо да включвате абсолютно всеки един цвят, да го спазвате всеки ден и това да се случва с всяко хранене, прекрасен вариант би бил да опитате да включите в диетата си “дъга-ден” 2 или 3 дни седмично.

 

 

Снимки: Envato

Свързани Публикации