TREND OF THE WEEK: Посети очния си лекар

В екипа на Code Fashion вярваме, че здравната профилактика ще се превърне в полезна мода у нас. Затова и в новия ни здравен канал ще показваме полезната и важна информация за здравето с рубриката ни Healthy TREND. Една от първите ни теми е посещението на офталмолог. Щастливи сме, че един от първите ни гости бе д-р Луиз Панайотова, която за нас е най-свежият български очен лекар с разкошен инстаграм профил, верни пациенти и лайкващи последователи. Ето и малка част от ценните й съвети.

Здравейте, д-р Панайотова,  да започнем с дежурния въпрос кога е желателно да отидем на профилактичен преглед при очен специалист?
Профилактичните очни прегледи започват от ранна детска възраст, първият е хубаво да бъде на 6 месеца, след което на 1,3,5 и 7 години, ако след това всичко е наред може да продължат през 2 години. В пубертета могат да бъдат и всяка година, защото очите се променят по-бързо. След пълнолетие до 50-55 г.в. може да са през 2 години, ако няма оплаквания и след 60г.в е хубаво да са всяка година.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Blueyedoctor (@blueyedoctor)

Прекарваме дните си пред екрани. Независимо дали пред компютър или телефон често хора от всякакви възрасти се оплакват от дискомфорт в очите. Кaкво да правим при т.нар сухи очи ?
При сухота на очите може да се опита да се намали използването на екраните, да се правят нужните почивки на 20 мин. да не забравя човек да мига по врема на работа, да се поставят изкуствени сълзи. Може вечер да се правят топли компреси , за да се отворят жлезите, които овлажняват очите. 
  
Какви витамини да пием и на каква храна да наблягаме за здрави очи?
Витамини богати на Омега 3 мастни киселини, витамин B,C и Е и лутеин и зеаксантин са полезни за очите. Всички зеленолистни зеленчуци са полезни за очите, също и тези  с оранжев и червен цвят, черен дроб и всички по-мазни риби.
Много дами залагат на изкуствените мигли. Разкажете за рисковете. Защо са опасни т.нар мигли косъм по косъм?
Опасни са защото запушват клепачните жлези и могат да причиняват възпаление. Очите много трудно се почистват с тях и хигиената се затруднява. 
Добре, а какво да правим, когато се събудим сутрин с подпухнали очи? Издайте някоя бюти тайна?
Най-хубаво е всичко, което поставяте да е студено на горния и долния клепач, ако искате да намалите подпухналостта на клепачите. Дръжте пачовете и околоочните кремове в хладилника. Може да си държите една лъжица също при тях на студено и всяка сутрин да поставяте под и над окото. Има и нефритени маски, които знам, че са много приятни и имат същото действие върху клепачите. 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Blueyedoctor (@blueyedoctor)

Д-р Луиз Панайотова завършва Медицински университет гр. Плевен. Практикува очни болести от 4 години и от декември 2020г. вече официално е специалист – офталмолог и с голям ентусиазъм изпълнява професията си в гр. Русе. Създава страницата си blueyedoctor, за да изрази страстта си към очите и да помага на хората да знаят повече за тях. Иска й се поне малко да допринесе за промяната на социалните мрежи и там да има място и за страници като нейната.
Вашият профил в инстаграм експлодира от полезна информация и интересни факти. Наистина ли новородените плачат без сълзи?
Благодаря за милите думи, старая се да поднасям интересна и полезна информация на последователи си. 
За бебчетата е  точно така, слъзният апарат се развива 3-6 седмици след раждането. В началото имат само базов секрет, който да подържа влажно оченцето, но в началото плачът е без сълзи. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Blueyedoctor (@blueyedoctor)

Пожелавам и на Вас една седмица със сълзи само от щастие. А какво още интересно ни разказа д-р Панайотва за очите ни предстои да гледате в рубриката Healthy Trend на 9-ти април. Последвайте ни в социалните мрежи, за да бъдете освен модно и здравно в крак с последните тенденции.
Елица Стойчева

Елица Стойчева е завършила бакалавър Международни отношения, а след това тристранна магистратура Медии и комуникации в DFH, Deutschland и Université Nice-Sophia-Antipolis, Nice, France. Тя пише за различни сайтове и списания. Нейната страст са телевизията, рекламата, fashion събитията, биографичните мемоари, хубавите музеи и пътуванията. Освен като журналист, Елица работи и като дигитален маркетолог за едни от най- големите български брандове. Като лице на модната телевизия Code Fashion не спира да ни информира кой е властващият тренд всяка седмица в нейната авторска рубрика Trend of the week.