TREND OF THE WEEK: Съвършените трика на българските художествени гимнастички

Невена Братанова от години е дизайнерът, който се грижи за триката на нашите момичета в художествената гимнастика. Прецизната работа на екипа й винаги се забелязва и неслучайно през 2017 г. в анкета на страницата за художествена гимнастика The Knotted Ribbon в категория „Най-красиво трико” индивидуалните костюми, създадени от тях за Невяна Владинова,  заемат всичките първи места. Как преминава работният процес по създаване на прекрасните костюми, какви са модните тенденции при триката и какво мисли за нежеланието на отбора на Германия да се появи на тепиха с трико, четете в интервюто с Невена Братанова тук:

Кога започнахте да творите за Невяна Владинова и българския национален отбор по художествена гимнастика и пазите ли първите си произведения за тях?

Първите трика за Невяна Владинова, изработени от нас бяха през 2014 година в синьо и зелено. За Неви сме правили едни от най-хубавите трика през годините. Когато й допадаше някаква идея, ни се доверяваше  за детайлите и цялостната визия на трикото. На Олимпиадата в Рио триката за топка и лента бяха наша изработка. Разбира се, пазим доста снимки и хубави спомени. За ансамбъл жени първите ни трика бяха за топки през 2019г.

Гимнастичките са дисциплинирани спортистки, но носят и женското в себе си. Суетни ли са и имат ли определени изисквания? Как се удовлетворяват желанията на цял ансамбъл?

Гимнастичките ни са красиви момичета и съвсем естествено е да са суетни. Стараем се да се съобразим с желанията им и да направим триката максимално удобни, за нас най-важно е да се харесват с моделите, които сме изработили за тях. От миналата година гимнастички, треньори и хореографи пожелаха да са по-различни и ни дадоха възможност да експериментираме с нови по-свободни силуети и материи, като шифон и лак, които се харесаха ,но на моменти им създаваха проблеми, затова за Токио заложихме на по-изчистен силует, като запазихме разкроените  полички от шифон и подчертаването на талията, което много им отива.

Бих сравнила триката ви с работата на haute couture дизайнерите. Колко време отнема създаването на едно трико?

Изработката на триката е с много ръчен труд и за това времето е различно за всяко трико. След като уточним модела с доста скици и идеи, което отнема повече време, се рисуват в реален размер на хартия, след което се апликират върху телесна мрежа до най-дребния детайл, рисуват се ръчно с текстилни боии и  е украсяват с хиляди кристали за залепване и зашиване. Понякога това може да отнеме от няколко дни до 1-2 седмици. За щастие имам прекрасен екип,с който успяваме да спазим и кратките срокове.

Забелязвам, че през последните години в световната гимнастика освен трика, започнаха да навлизат и аксесоари за коса, трика с или без ръкав. Има ли трендове в облеклата при художествената гимнастика?

Да, в последните години се наблюдава голямо разнообразие във всяко отношение. Всяка гимнастичка се стреми да бъде различна и запомняща се. Според мен, аксесоарите за глава тип коронка са малко прекалени. Но не трябва да забравяме, че триката се гледат от голямо разстояние на килима и все пак са тип сценичен костюм, който е съобразен с общото въздействие, което треньори и хореографи искат да постигнат. За триката за Спартак, гледахме и балетните костюми , където жените  бяха в червени рокли с черни въжета.

Какво мислите за избора на отбора на Германия. Тази година гимнастичките от националния отбор на Германия решиха да заложат на цели бодита като спортен екип, който не разкрива бедрата и торса им, заради т. нар от тях сексуализация на спорта им. Мислите ли, че това е приложимо  при художествената гимнастика и наистина ли е толкова лошо и проблемно да показваме, че сме жени?

За мен е малко странна реакцията на отбора на Германия, защото по правилник винаги са имали възможност да се представят с цели мая, но докато с трико с поличка може да се прикрие нещо, за майото трябва идеална фигура с дълги крака, което отборът на Украйна от години показва, а в този случай всичко е повече на показ от необходимото. В този красив спорт е добре момичетата да изглеждат женствено и грациозно.

Цяла България стиска палци на нашите момичета. Какво им пожелавате Вие? 

Много ги обичаме, чакаха и тренираха цяла година повече за Олимпиадата, пожелаваме им да са здрави, спокойни, силни и да успеят да покажат прекрасните си композиции в пълния им блясък! Да спечелят медалите, които заслужават!Късмет и безпристрастно съдийство!

Елица Стойчева

 

Елица Стойчева е завършила бакалавър Международни отношения, а след това тристранна магистратура Медии и комуникации в DFH, Deutschland и Université Nice-Sophia-Antipolis, Nice, France. Тя пише за различни сайтове и списания. Нейната страст са телевизията, рекламата, fashion събитията, биографичните мемоари, хубавите музеи и пътуванията. Освен като журналист, Елица работи и като дигитален маркетолог за едни от най- големите български брандове. Като лице на модната телевизия Code Fashion не спира да ни информира кой е властващият тренд всяка седмица в нейната авторска рубрика Trend of the week.