TREND OF THE WEEK: По червените подметки на Лубутен

В екипа на Code Fashion силно вярваме, че изкуството на модата ще спаси света, а само дълбоките вдъхновения остават стъпки и следи. Затова и тази седмица ще ви запозная от съвсем близо с автора на най-сексапилните обувки.

Не мога да не отбележа радостта си от факта, че все повече събития отразяват уважението си към творци, които са тук и сега сред нас. Изложбата  Christian Louboutin, L’Exhibition[niste] с куратор Оливие Габет е всъщност Втора глава на предхождащата я през 2020 в парижкия Palais de la Porte Dorée ретроспективна изложба „Ексхибиционистът“,

Сега в Монако „Ексхибиционистът 2″  се простираше на над 2000 m² и разкри освен биографията на дизайнера, невиждани негови творби, свързани с монегаските вдъхновения на твореца, както и нови модели и проекти, включително изключително сексапилния, провокативен, завладян от фетиши и дори забранен за свободно снимане съвместен проект с филмовия режисьор Дейвид Линч.

Снимка Getty Images

Изложбата разбира се започва със закачка към всеки посетител.  Когато е малък, след посещение в Musée national des Arts d’Afrique et d’Océanie – на входа Кристиан вижда табела, на която пише, че е забранено влизането в музея на на жени с обувки на висок ток, защото по този начин се съсипва паркета. Е той им посвещава живота си.

В сърцето на изложбата бе интересният път на Кристиан Лубутен, изпълнен с много личности търсения. Роден на 7 януари 1964 г.в Париж в семейство с четири деца, от които само той е с тъмен цвят на кожата си. Това, разбира се, подсилва усещането му за индивидуалност. На по-късен етап Кристиан научава от майка си, че всъщност истинският му баща е от Египет. Лубутен споделя, че с това си обяснява огромния си интерес към фараоните. Пътуванията му по тази част от земното кълбо му се отразяват повече от докосващо.

За майката на Кристиан неговите ранни тийнейджърски години са изпълнени с притеснения, защото той започва да бяга от училище, само за да се наслаждава на кабаретните момичетата в парижките нощни клубове. Вдъхновението от техните сценични костюми, което можем да усетим и във всеки негов модел и днес, го подтиква да създава обувки. Така още, когато е едва 16-годишен скици на начинаещия творец попадат в котюрната работлници  на прочутото парижко кабаре „Фоли Бержер“, а по -късно се среща и с Роже Бовие(човекът за когото се твърди, че е измислил високия ток),  където го взимат на работа като стажант. Лубутен е толкова зает с мечтата си, че напуска училище, за да може да твори. На по-късен етап осъзнава нуждата и от по-академични знания и учи известно време рисуване и декоративни изкуства в Академията Рьодерер.

До 1980 г. Кристиан Лубутен е дизайнер на свободна практика като създава обувки за Диор, Шанел и Ив Сен Лоран. И така изгражда легендата около себе си.  През 1991 г.  събира смелост и създава своя собствена компания като отваря й първия си бутик, носещ неговото име. За щастие на Кристиан една от верните му клиентки е принцесата на Монако – Каролина (дъщера на непрежалимата Грейс Кели). При едно от посещенията в бутика на Каролина, за радост на Лубутен там е и популярна модна журналистка от френския VOGUE, която веднага разгласява новината. Мълвата се разнася и днес с обувки Лубутен можем да видим всяка уважаваща себе си звезда. Любопитен факт е, че  Кристиан и Каролина все още са близки приятели, които редовно си гостуват.

 

Getty Images

Сред известните клиенти на Кристиан Лубутен са още Моника Белучи, Селин Дион,  Даян фон Фюрстенберг, Кристина Агилера, Тина Търнър, Ники Минаж, Риана ,Елизабет Тейлър, Бионсе, Сара Джесика Паркър, Виктория Бекъм, Лейди Гага, Никол Кидман, Деми Мур, Наоми Уотс, Чарлийз Терон Гуинет Полтроу и Дженифър Лопес, която посвещава песен на него – „Louboutins“ и може да се похвали с над 70 чифта, като някои от тях са създадени специално по идеи на латино дивата. А Барби дори правят кукла Лубутен с по-фин глезен, за да и стоят обувките.

Има ли българска следа в биографията на Краля на обувките?

Лубутен е сантиментален и като почти всеки творец силно емоционален. За имението си в Лисабон той искал всички стени, тавани и витрижа да бъдат изрисувани от българския художник Борис Делчев. За няколко месеца талантът и трудът на екип от български художници успяват да превърнат имението в дизайнерска джунгла, точно по желанията на Лубутен. Той бил толкова удовлетворен от резултата, че Борис и екипът му изрисували и останалите имоти на Краля на обувките.

Но как се ражда легендарната червена подметка?

Разбира се, като всичко гениално – съвсем случайно! Един ден по време на създаването на поредния модел , чифтът му се сторил адски скучен. Тогава очите му забелязали как негова асистентка лакира ноктите си с червен лак. Осенява го идеята да използва лака за нокти, за да боядиса подметките в червено, а резултатът към днешна дата е патент на червените подметки, които са еталон за лукс и сексапил. А нюд серията в съчетание с червена подметка е една от най-продаваните.

 

Лубутин през 2022

Кристиан е неспиращ творец и видимо от колекцията му произведения на изкуството човек на света, който не спира да търси вдъхновение във всичко, което ни заобикаля. Последните му модели са изцяло вдъхновени от морската необятност и подводните потайности, обсипани по традиция с много камъни и изкусни детайли.

И каквото и да си говорим още не е измислено нищо по -секси от женски крака в изящна обувка на ток и потропваща походка.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ElitsaStoycheva (@elitsastoycheva)

Мода

Свързани Публикации