TREND OF THE WEEK: По-малко от месец до Нощ на театрите

През 2021 да оставиш територия в сърцето си, свободна за емоции и култура, е голям подвиг, а може би пък е един сигурен избор и осъзнат път към душевния баланс. Изпитано е, че театърът е вечен, никога няма да спре да бъде актуален и за щастие много хора продължават да живеят с вдъхновението от и към изкуството във всичките му форми. Тази седмица съм щастлива да ви споделя, че в култирния календар през ноември се задава поредното издание на “Нощ на театрите”. Прекрасното на тази инициатива е, че в годините се разраства все повече и обединява изкуството на едно европейско ниво. Организаторите споделят, че само в България над 400 000 е броят на хората, които са се наслаждавали на театралното изкуство в изминалите 8 издания.

У нас предстои тази европейска инициатива да се случи за девети път.  И този ноември “Нощта”, както я наричат всички, у които кампанията е запалила искри, ще обедини обичани лица от сцената в името на каузата за популяризиране на театралното изкуство.  Посланието на това издание е „Другата страна на театъра“. Изцяло в унисон с времената, които ни провокираха да покажем всичките си страни, а театърът и посланията му гъделичкат винаги чрез история, за да ни покажат, че няма само добри и лоши такива.

Интересно за този ноември е, че за първи път към Нощта се присъединяват двама от най-успешните режисьори в новата история на българския театър– Галин Стоев и Явор Гърдев. По традиция инициативата е съпроводена от емблематичнен фотографски проект, дело на Диляна Флорентин, която работи в екип с Цветан Игнатовски, Слав Анастасов и The Smarts.  А пред обектива застават- Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Боряна Братоева, Константин Еленков, Георги Златарев, Йордан Ръсин, прима балерината Марта Петкова, премиер солистът Никола Хаджитанев и диригентът Максим Ешкенази. Черно-белите колажи с техни портрети ще разполагат с QR код, който при сканиране ще разкрива и друга страна на театралните посланици: техните истории и усещания за театъра, които досега са останали скрити – защо понякога най-добрият маршрут към премиера е и най-сложният, какво се пее преди представление, как се учи текст и защо да ходим на постановка по пижами“– разказват организаторите.

19-те фотографии ще бъдат официално представени в средата на месец ноември в UniCredit Studio на пл. „Света Неделя“ в София, а самата инициатива ще се проведе на 20 ноември в 15 български града. Входът за изложбата ще е със свободен достъп. Насладете им се, а всичко актуално за събитията както на живо, така и онлайн, следете в официалния сайт, във фейсбук, инстаграм и Viber Community-то на Нощ на театрите.

 

 

 

Елица Стойчева е завършила бакалавър Международни отношения, а след това тристранна магистратура Медии и комуникации в DFH, Deutschland и Université Nice-Sophia-Antipolis, Nice, France. Тя пише за различни сайтове и списания. Нейната страст са телевизията, рекламата, fashion събитията, биографичните мемоари, хубавите музеи и пътуванията. Освен като журналист, Елица работи и като дигитален маркетолог за едни от най- големите български брандове. Като лице на модната телевизия Code Fashion не спира да ни информира кой е властващият тренд всяка седмица в нейната авторска рубрика Trend of the week.