TREND OF THE WEEK: Винаги модерната чанта

Темата за  купуването на реплики и кражбата на интелектуална собственост в модния бранш е като отваряне на кутията на Пандора. Затова в този дъждовен уикенд реших по-скоро да ви разкажа за историята на един тип чанта, който е актуален всеки сезон, но най-вече и добре се съчетава според мен с туида през есента. Модел, който се е превърнал в модно нарицателно.

Естествено сигурно сте се досетили, че става дума за чантите на Коко Шанел и то за два конкретни модела. Чантите й бавно набират популярност докато се превърнат в знак за добър обществен статус, какъвто имат и до днес. Безспорно най-популярният модел е т.нар 2.55, създаден през 1955 г. . Това е прословутата капитонирана чанта Chanel с каишка и оттогава до днес остава същата.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CHANEL (@chanelofficial)

При премиерата й, чантата 2.55 е представена без лого. По -късно самият Г -н Lagerfeld ще даде идеята да се добави лого на чантата. Външната й част е направена от ватирана вълна, вдъхновена от седлото, използвано на конните надбягвания, на които често присъства Габриел. Днес чантите вече се предлагат от различни видове кожа, а вътрешността е бордо. Предната закопчалка, която от модната къща наричат Мадмоазел, е елегантна правоъгълна закопчалка. Любопитен факт е, че през 2005 г. модел 2.55 е преиздаден от Карл Лагерфелд.

Както познавачите на историята на модата добре знаят, след смъртта на Коко Шанел през 1971 г., уви следва период, в който влиянието на марката отслабва, но на помощ идва Карл Лагерфелд, който  поема управлението на модната къща през 1983 г. Тогава в опит да възроди отново старата слава, той представя своята версия на модела чанта 2.55 с две преплетени СС. Така Карл сътворява чантата Classic Flap или както е известна с номерация 11.12. Това е и една от най-търсените чанти в модната история. Този модел чанта е един истински шедьовър, следи и заемки, от които можем да забележим в колекциите на много други марки. Независимо от какъв материал е създаден моделът, той просто е съвършен!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CHANEL (@chanelofficial)

Този типаж чанти са на ръба между ултра официалните визии и съчетанията им с деним и небрежен туид. Произведение на модата, което се доближава да ценността на художествените шедьоври на художници и скулптори. За щастие към днешна дата пазарът изобилства от възможности да се докоснем до чанта с история от винтидж магазини или пък колекции на дизайнери, които са се вдъхновили от тези модели.

Елица Стойчева

Снимки:Getty Images

PARIS, FRANCE – OCTOBER 01: A model walks the runway during the Chanel Womenswear Spring/Summer 2020 show as part of Paris Fashion Week on October 01, 2019 in Paris, France. (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)

PARIS, FRANCE – OCTOBER 01: Charlotte Groeneveld seen wearing pink cropped jacket, plaid skirt, red knit, beige bag outside Chanel during Paris Fashion Week Womenswear Spring Summer 2020 on October 01, 2019 in Paris, France. (Photo by Christian Vierig/Getty Images)

Елица Стойчева е завършила бакалавър Международни отношения, а след това тристранна магистратура Медии и комуникации в DFH, Deutschland и Université Nice-Sophia-Antipolis, Nice, France. Тя пише за различни сайтове и списания. Нейната страст са телевизията, рекламата, fashion събитията, биографичните мемоари, хубавите музеи и пътуванията. Освен като журналист, Елица работи и като дигитален маркетолог за едни от най- големите български брандове. Като лице на модната телевизия Code Fashion не спира да ни информира кой е властващият тренд всяка седмица в нейната авторска рубрика Trend of the week.