Спомняме си най-добрите моменти на великия Paco Rabanne

Като изпечен ловец на модни трендове обожавам да се радвам на творците, които са около нас тук и сега. За съжаление тази седмица се сбогуваме с Пако Рабан

Пако Рабан е роден с името Франциско Рабанеда Куерво на 18 февруари 1934 в Испания. На 18 години Пако се обучава в художествено училище и тъй като за негов късмет семейството му не можело да плаща образованието, започнал работа в модна къща Баленсиага, където изработвал разнообразни украшения и аксесоари.

След Гражданската война, разиграла се в Испания през 40-те години на миналия век, Пако Рабан се мести във Франция. На първо време работи като архитект, но благодарение на явната му страст към модата,  той намира работа като бижутер за Диор, а по-късно и при Живанши.

През 60-те години вече е познат като „Непоносимото дете“ на модата във Франция! А през началото на 1966-та събира смелост като индивидуален артист и основава своя собствена модна къща.  Така още с първото ревю моделиерът шокира публиката с чернокожи модели и дрехи, по-скоро сглобени, отколкото ушити от метал и пластмаса. Материали, които ще се превърнат в негова запазена марка и до днес.

Рабан не спира да използва  материали като метал, пластмаса и хартия в своите модели. Освен към металния блясък, Пако Рабан изпитва огромна любов към ароматите. Още в края на 60-те години на миналия век започва с първите си парфюми. Стартира с парфюма Paco Rabanne Calandre, който е иноватиен и е причислен към т. нар. зелени аромати. Благодарение на Calandre през 1969г., Paco Rabanne печели много почитатели както сред жените, така и сред мъжете. Този парфюм поставя след себе си още много, които буквално възбуждат сетивата на модната публика за още и още.

Любопитен факт е влечението на Пако Рабан към нумерологията и астрологията. Като прибавим към тях и любовта му към метала се получава култовият парфюм 1 Million. Парфюмът, познат на всички, е във флакон, изработен като кюлче злато. Цели 18 месеца се работи по създаването на аромата, като за това време са създадени 1700 проби. Ароматът се отличава с богато съчетание на натурални и синтетични съставки, а основата е една от най-загадъчните натурални съставки – сивата амбра.

Ако до тук не сте се убедили в ексцентричносттна на Рабан, то не бива да се съмнявате в това колко колоритна личност е той, макар често определян дори за налудничев. По -скоро Пако Рабан е забележително любознателен човек, проявяващ интерес към разнообразни науки и явления. Освен запален по паранормалното,  той е и автор на няколко произведения със заглавия Траектория, Апокалипсис, В средата на времето.

През 2005 пък се изявява като художник и  представя първата си изложба в Москва, на която показва свои картини. Той обосновава ненадейната изложба със следните думи „Искам да покажа на света тези картини преди да си тръгна от този свят.”

През дългата си кариера Пако Рабан e моден избор на редица знаменитости от ранга на Дженифър Лопес и Сара Джесика Паркър. Любопитен факт е, че сред известните личности, които са го вдъхновявали е и нашата най-голяма естрадна звезда – Лили Иванова. През 1996 тя пее по време на негово ревю в София в зала 1 на НДК. Дефилето, разбира се, е излъчено в предаването “От Игла до конец” по Нова телевизия с автор и водещ проф. Любомир Стойков.

Колекциите на модната му къща бяха мода, пълна с блясък и елегантен бунт, защото дори на 88 Пако Рабан беше с няколко крачки напред във времето, а металните брони, които създава, пазят дамите от трудностите и им помагат да блестят безпроблемно навсякъде. Вечен блясък, Пако Рабан!

 

 

Елица Стойчева

 

Мода

Свързани Публикации