Какво доставят ядките на организма ни
Ядките обикновено се свързват с вкусното похапване пред телевизора. Но всъщност това може да считаме за злоупотреба с иначе изключително полезното им съдържание.
За онези, които обичат да похапват ядки, би било полезно да научат какво доставят ядките на организма ни и как да ги консумираме в умерени количества.
- Белтъчини
Ядките доставят на организма ни растителни белтъчини. От 15 до около 20% от състава им са белтъци.
- Ненаситени мазнини
Почти половината от общото тегло на ядките са мазнини. Бадемите имат свойството да ограничават нивата на лошия холестерол.
- Въглехидрати
Те са малка част от състава на ядките, затова са предпочитани в ниско въглехидратните диети.
- Витамини
Ядките са отличен доставчик на витамин А и С, витамини от В комплекс, витамин Е, фолиева киселина и др.
- Минерали
Йод, цинк, селен, калций, магнезий, фосфор, желязо, калий, мед и др. Целулоза, осигуряваща чувство на ситост за дълго време.
Ядките съдържат вещества, наречени инхибитори, нещо като защитен механизъм. Ензимните инхибитори пречат на нашите ензими, като се свързват с тях или като ги деформират, а това е причина да затрудняват храносмилането. Накисването на ядките във вода е начин инхибиторите да бъдат отстранени, това увеличава размера, витаминното и минерално им съдържание.
Важно е ядките да бъдат консумирани в умерено количество, вкуса им често ни кара да прекаляваме. Препоръчителен дневен прием е около 30 до 50 гр. сурови ядки. Можем да ги добавим към плодова закуска или екзотична салата.