„Женските гласове на България” завладяха фасади в столицата
Кадри от филми като „Аватар” и „Гатака” оживяха на фасадата на Националния етнографски музей в София, където на 26 юни бе открита представителната експозиция „Времена и хора – живите традиции на България”, съобщават от artsofia.bg

Софиянци и гости на столицата спират и се заглеждат в мащабното платно от звук, музика и картини.

Подобно на Рим, Париж, Токио и Ню Йорк, и София се включи в създаването на аудиовизуални инсталации, които се експонират в градската среда.

„Женските гласове на България” е мултимедийна арт платформа, която разказва за българската песенна традиция и по-специално за световния успех на женските ни гласове – от автентичните народни песни през фолклорните обработки и белкантото до съвременната филмова музика и смесването на елементи на български фолклор със съвременни електронни жанрове.

Проектът е част от Културната програма на Българското председателство подпомогнат от НФК и част от културната програма на международния дигитален фестивал Webit.Festival Europe 2018. Организира  се с подкрепата на Столична Община.

Режисьор на мултимедията е Ема Константинова, звуковия дизайн на Калин Вельов, идеята е на Георги Тошев, а продуцент Любомира Костова.

Освен Соня Йончева участват и хора „Магическите гласове на България”, Нина Николина, „Пендара етно проджект”.

Работата по проекта продължава 6 месеца. Консултант е доц. д-р Веселка Тончева от БАН.

Вижте повече на artsofia.bg.

 

Снимки и информация: artsofia.bg

Post a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Лайфстайл

Свързани
Публикации