Бунтът и свободата на Гръндж стила
Отхвърляне на блясъка и оригиналност. На пръв поглед това са характеристиките на стила „Гръндж“

Стилът, които изразява бунта към околните и безразличието към мнението на заобикалящата среда. Той бележи началото си от рок музиката. Историята му започва в края на миналия век и произлиза от Сиатъл, а за идол на младежката публика се смята Курт Кобейн, певецът на Нирвана.

През 1993 година дизайнерът Марк Джейкъбс представя колекция, която характеризира „Гръндж“ стила. Внася смут в модния свят с колекцията си за „Pretty Ellis“, пролет 1993 година. Той комбинира нежни рокли с груби якета, големи обувки, раздърпани и скъсани пуловери, небрежни ризи, бунтарски прически, силен грим в черно и груби аксесоари, които се набиват на очи.

Преобладаващи са тъмните нюанси. Можем да разпознаем стила в скъсаните чорапогащници, бейзболните шапки, без бляскави елементи и щампи на рок групи. Някои от дизайнерите, които следват примера на Марк Джейкъбс са Calvin Klein, Armani, Dolce & Gabbana, Versace и други. Те вдъхват живот на новите си колекции, като съпоставят старото и новото.

Dries Van Noten интерпретира по много интересен начин стила в колекцията си пролет-лято 2013 година. Създава чудесни модни комбинации, които изглеждат елегантно и дръзко. Съчетава карирани поли с широки ризи и елеци. Обувките са идеално комбинирани с цялостна визия. Никъде не забелязваме лъскави бижута. Отсъствието на блясък е отличителен знак.

Стилът, който принадлежи на „улицата“ не е излизал от мода. Срещаме го около нас, а актуалността му е неоспорима. В последно време ретрото е много модерно. Има хора, които не изневеряват на сила си и винаги се придържат към него.

Какъв е вашият стил и на какво не бихте изневерили?

Мода

Свързани Публикации