Ето защо трябва да дадем шанс на йогата още днес

Йогата носи със себе си редица ползи за нашето здраве. Тя е известен метод за подобряване на психическото състояние, което, обаче, върви ръка за ръка с физическото. С други думи, по същия начин по който ни успокоява и помага да се концентрираме, тя засилва и имунната система, подобрява работата на сърцето и мозъка и контролира кръвното налягане. Единствено бихме сгрешили, ако дори не опитаме, мислейки си, че е сложно и безсмислено занимание.

Ето и някои от многото, разнообразни ползи на йогата, заради които си заслужава да й дадем шанс:

Насърчавайки релаксацията, йогата спомага за понижаването на нивата на стрес и за справянето със състояния на тревожност и депресия. Тя е и приятен и ефективен начин да се научим да овладяваме емоциите и мислите си. С други думи, можем да гледаме на йогата като на един достъпен и развлекателен вид терапия.

Според някои проучвания йогата може да бъде добър начин да се преборим с различните видове хронична болка. Ако страдаме от болки в кръста, например, дневна доза упражнения със сигурност звучи по-добре от цяла шепа болкоуспокояващи.

Практикуването на йога засяга голяма част от мускулите в различните части на нашето тяло. В резултат на това, този вид упражнения ни правят по-силни, помагат ни да се отървем от излишни калории и да поддържаме желаната фигура.

Занимаващите се с йога хора могат да се похвалят с полезна и приложима гъвкавост. Този вид тренировка ни улеснява в ежедневните ни занимания и може да предотврати потенциални контузии. Освен това, благодарение на йогата можем да се освободим и от чувството, че сме затворници на собственото си тяло.

Напрегнатото ежедневие, изпълнено с безброй различни задачи, е нормална част от живота на съвременния човек, а фокусирането върху само едно нещо понякога се усеща като ‚мисията невъзможна‘. С помощта на йогата, обаче, можем да заменим разсеяността с качествена концентрация, която да ни улесни във всичко и да ни предпази от излишен стрес. Имайки предвид, че йогата преборва стреса, предоставя нужната доза физическа дейност и ни дава шанс да се поглезим с време само за себе си, нищо чудно, че тя е и ефективен лек срещу проблемите със съня. Затова и препоръчваме да заложите на упражнения през деня, за да се насладите на пълноценна почивка през нощта.

Снимки: Unsplash

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.