Да избегнем излишните калории със съветите на Биляна Йотовска

Тя е красива българка с изваяна фигура. Тя е модел и носител на много награди. Тя често се появява на телевизионния екран и по кориците на различни списания. Тя е автор на няколко книги и собственик на моден бранд, който съвсем скоро ще видим и по подиума на Sofia Fashion Week. Тя е Биляна Йотовска – жената, която години наред успешно вдъхновява мнозина и окуражава здравословния начин на хранене при малки и големи.

Ето и какви полезни съвети за храни, от които не се пълнее, сподели наскоро в своя блог красивият фитнес модел:

Колко от Вас, опитвайки се да отслабнат са правили какво ли не?
Катинара на хладилника няма да свърши работа, нито каквито и да е драстични диети, които само ще влошат здравословното Ви състояние. Истината за добра и здравословна визия, за това да изглеждате и да се чувствате добре е правилното, балансирано хранене.
Внимавайте много за храните с които се храните и най-вече приемайте храни с така наречените ОТРИЦАТЕЛНИ калории. При хранене с тях, тялото не само не трупа калории, но и в същото време губи от наличните. Има ли такива храни? Да, съвсем сериозно – ИМА!

Първият и най-фрапиращ случай – това са КРАСТАВИЦИТЕ!

Тъй като са съставени предимно от вода – 96% те се считат за най-подходящия вариант за спазване на диетично хранене при което тялото Ви ще изразходва много калории, за да преработва пълните с вода краставици. Така по естествен път се изгарят много калории. Предимно зелените зеленчуци са тези с отрицателни калории. Това са РЯПАТА, СПАНАКЪТ, КИСЕЛЕЦА, БРОКОЛИТЕ, КАРФИОЛЪТ, МАРУЛИТЕ, БРЮКСЕЛСКОТО ЗЕЛЕ, ЗЕЛЕНИЯ ФАСУЛ, АСПЕРЖИТЕ и др. От всички тях стават прекрасни ястия или могат просто да се приготвят на пара, за да се запазят максимално полезните им качества. Всички те, намаляват чувството на глад. Съдържат витамини от група В, фолиева киселина, калий, желязо, антиоксиданти.

Има обаче, един уникален по своите качества зеленчук – ЦЕЛИНАТА.
При него всички части могат да се консумират: листа, стъбла, корени. Този СУПЕРЗЕЛЕНЧУК няма никакви мазнини и холестерол. Ако искате да имате здрави коса, кожа, зрение като на орел всеки ден хапвайте пресни стръкчета или сок от целина. Богата е на диетични фибри, рибофлавин, витамини А, В6, РР, А, много вит.С. Предпазва от рак, артеросклероза, тромбози, инфекции на пикочните пътища, възпаления на ставите. Понижава кръвното налягане.

Измежду плодовете с отрицателно съдържание на калории са всички почти всички ЦИТРУСОВИ ПЛОДОВЕ и на първо място ГРЕЙПФРУТИТЕ!
Аз ги обожавам! Хапвам грейпфрути целогодишно и дори, когато съм в състезателна подготовка! Те съдържат много витамин С, почти всички от група В и витамин Р. Добре е да се консумират пресни или във вид на фреш. Редовно ги консумирайте, защото всички те, допринасят за прочистването, тонизирането и детоксикирането на организма. Ако всяка сутрин пиете на гладно по 1 ч.ч топла вода с лимон за кратко време ще прочистите организма си от всякакви токсини! Всички цитрусови плодове са отлично средство за отслабване, като изгарят мазнините в организма. Грейпфрутите са особено полезни за понижаване на кръвното налягане и възстановяват силите на организма при физически натоварвания.

Освен плодовете и зенчуците, има и други храни, които може да хапвате без никакви угризения. Това са – ЯЙЦАТА и РИБАТА.
Яйцата също са в графата на суперхраните. Невероятен източник на протеини. Съдържат всички осем основни аминокиселини. Жълтъците на ЯЙЦАТА имат висок холестерол, но той няма неблагоприятен ефект върху кръвния холестерол. Консумирайте предимно белтъка на яйцата! Според мен от жълтъците са допустими по два на ден. Кокошите и пъдпъдъчи яйца са изключително полезни. Хапвайте ги всеки ден на закуска и ще бъдете изненадани, колко скоро ще започнете да отслабвате. Това е, защото яйцата подобряват храносмилането.

Рибата, която е нетлъста също е чудесна, здравословна храна. Добре е да си я приготвяте печена или варена. По-мазните риби като скумрия и сьомга например – комбинирайте със зеленчуци. А по-леките риби като туна, ципура, лаврак и други бели риби, може да комбинирате с въглехидрати. Аз препоръчвам консумацията на риба 3 пъти седмично.

Идеята за консумирането на всички тези храни е всъщност, че организма Ви гори калории, когато Вие ги консумирате. Така се получава калориен дефицит и това дори води до сваляне на килограми. Но, за да бъде всичко в рамките на здравословното хранене, тези храни трябва да бъдат правилно балансирани с останалите продукти, които приемате като въглежидрати, полезни мазнини и фибри.

 

Споделям с Вас любимата си рибна рецепта:

Още здравословни рецепти ще намерите в авторските ми книги ТУК

Биляна Йотовска

Снимки: Unsplash

Материал: www.bilianayotovska.com

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.