Кой ще бъде Мъж на годината 2018?
Престижният приз се раздава от 1991 година, а от 2008 насам марката е собственост на Дарик Радио

Пламен Константинов, Димитър Бербатов, Желю Желев, Христо Стоичков, Теодосий Теодосиев са печелили сабята-приз. Тазгодишното гласуване ще протече до 18 януари (включително) на сайта на събитието тук. През 2017-та носител на титлата “Мъж на годината” е режисьорът на филма „Възвишение” Виктор Божинов, а тази година номинирани са:

Кардиологът проф. д-р Иво Петров

Номинацията му е за уникалното спасяване на пациент с разкъсана аорта чрез безкръвна операция, влизайки през бедрената артерия и за първи път в света поставя стент в рисков случай като този. Тази операция е публикувана в журнала на американското медицинско дружество.

Д-р Петров е сред най-успешните кардиолози у нас,  за който говори и цял свят. Придобил научно звание”професор” по Кардиология към Медицински факултет на СУ “Св. Климент Охридски“. От 2012г. – до момента е Медицински директор и Началник Клиника по кардиология и ангиология към Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център, гр. София.

 

Михаил Заимов

Михаил Заимов е журналист, пътешественик, водолаз, фотограф. Номинацията си в “Мъж на годината” получи не само заради това, че сигнализира за изтичащото гориво от потъналия преди 100 години край Созопол танкер “Мопанг”. Благодарение на него и екип от доброволци, беше създаден кризисен щаб за бърза реакция, който активно действа в ограничаването и събирането на мазута, преди да бъдат нанесени необратими щети за нашето Черноморие.

 

Проф. Христо Пимпирев

Номинацията е за мъжеството и откривателския му дух, въпреки трудностите, да отстоява българското присъствие в Антарктида и да развива българската антарктическа изследователска програма вече 27 години!

Проф. Христо Пимпирев е първият българин, развял българското знаме на Южния полюс. Той е директор на Българския антарктически институт и ръководител на Българските антарктически експедиции от 1993 г. до сега. Преподава геология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2017 г. придобива научната степен „доктор на науките“.Професор.

Участвал е в научни експедиции до връх Ама Даблам, Непалските Хималаи, в спелеоложка експедиция в китайското карстово плато, в проект за търсене на злато във Виетнам, в научни изследвания в колумбийските Анди, в канадско-българска експедиция на остров Елсмир, Канадска Арктика и др.

 

Любопитно е, че наградата “Мъж на годината” отива най-често при политици и спортисти, а най-номиниран сред политиците е Иван Костов.

 

Информация и снимки: manoftheyear.bg

Събития

Свързани
Публикации