Новият лукс е във винтидж дрехите
Класически стил, непреходен във времето, който спасява планетата ни

Всички знаем, че модната индустрия е един от основните замърсители на околната среда и допринася за глобалното затопляне. Всеки от нас може да допринесе с нещо, макар и малко, което да има огромно отражение върху цялото човечество. Ето защо днешното поколение модни маниаци, както и ние по-възрастните, се обръщаме не само към conscious модата, но и към винтидж покупките втора ръка.

Защо да заложим на винтидж дрехи и аксесоари?

Казват, че новото е добре забравено старо. И са прави. Модните тенденции отдавна живеят в кръговрат и течения от преди 40-50 години се връщат с нова сила днес.

Миналото от друга страна е родило класиката – непреходни модели, които са абсолютен must have всеки сезон, всяка година, винаги.

Трета причина е качеството, което в ерата на бързата мода е силно подценено, докато в миналото всички брандове залагаха на престиха да произвеждат качествени, почти вечни дрехи.

Ето и малко психология. Търсенето на модни находки от миналото, а и не толкова далечното минало, е забавно и ще ни научи на постоянство. Грижата за кожената чанта Chanel, велурените ботуши на ток или палтото от кашмир ще ни напомнят, че грижата е основна както в гардероба, така и в отношенията ни с нас самите и другите около нас.

Според редица модни световни издания fast модата е към своя залез. Отново на първо място излиза качеството, а не количеството. Винтидж дрехите и аксесоарите лесно ще ви създадат един капсулен гардероб, който да променяте леко всеки сезон и да заложите на минимализма, който е така нужен в напрегнатото време, в което живеем.

Ако все пак не можете да си позволите винтидж луксозна мода, то рециклирането или залагането на артикули, които са създадени с минимум разход са друг подходящ вариант да пълните гардероба си, но и да пазите планетата.

Ако все още не сме ви убедили да заложите на новият лукс, то ще ви напомним и за две от най-големите модни икони днес и в миналото, които залагат на винтидж мода и обличат дрехите си повече от един път. Макар и да имат възможност да си купят… всичко:

Кейт Мос и нейната жълта винтидж рокля от 1950 на френския дизайнер Jean Dessès, която побърка всички през 2003 и на практика сложи началото на търсенето на втора ръка мода:

Дукесата на Кеймбридж Кейт Мидълтън, която неведнъж се е появявала с една и съща рокля на различни събития:

Снимки: Getty Images

Мода

Свързани Публикации