Опасностите, които крият четките и несесерът ви за грим

А вие знаете ли, че правилната поддръжка на козметиката може да ви спести редица хигиенни и кожни проблеми?

Бъдете честни, колко често почиствате четките си за грим или несесера, в който държите козметичните си продукти? Веднъж месечно? Веднъж на няколко месеца? Или пък никога?

Според проучвания, шокиращо малка част от жените, които използват грим, почистват редовно четките и несесера си, а повечето – не са го правили дори и веднъж. И в този момент, несъмнено много от нас се замислят и осъзнават, че са част от мнозинството, което пренебрегва тази изключително важна практика.Може би, подсъзнателно знаем, че трябва да превърнем почистването на принадлежностите ни в рутина, също както и стерилизирането на пинсетите. Когато, обаче, е време реално да свършим тази не толкова любима работа, я приемаме за маловажна.

Насъбраните остатъци от грим по четките и всички бактерии, които ги съпровождат, обаче, могат да доведат до сериозни хигиенни проблеми, появата на акне и черни точни. Именно затова е от огромно значение да осъзнаем, че, когато става дума за козметика, добрата хигиена е също толкова важна, колкото и красивата ни визия. А може би и повече.

Друга основателна причина да преосмислите тази част от хигиенните си навици е фактът, че перфектната визия не е постижима с мръсни четки. Наслоеният стар грим по четките ви е доста вероятно да възпрепятства равномерното нанасяне на даден продукт или постигането на желания от вас нюанс.

Освен това, мръсните четки означават и мръсна козметика. Нека си представим как докато се гримираме, пренасяме всички бактерии от непочистените четки върху продукти, за които сме похарчили значителна сума пари. Така не просто съсипваме скъпата козметика, но и увеличаваме шанса за появата на кожни проблеми.

Междувременно, добрата хигиена е не просто полезно, но и разумно решение, тъй като ще ви спести пари. Освен, че няма да съсипвате скъпата си козметика, при правилна поддръжка, четките ви ще издържат по-дълго време, което значи, че по-рядко ще ви се налага да си набавяте нови.

От изключително значение е и да не забравяме, че добрата хигиена не се изчерпва с качествената поддръжка на четките. Важно е и да почистваме несесера си за грим също толкова често, тъй като това е още едно уютно място за бактериите.

Снимки: Unsplash

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.