Следващите олимпийски медали ще са изработени от 80 000 тона мобилни телефони
Всеки медал, присъден по време на Олимпийските игри, представлява изключителна чест както за спортиста, който го е извоювал, така и за страната, която представлява той. Състезателите, които ще се качат на стълбичката догодина, обаче, ще се гордеят не само с представянето си, но и със самия медал, който ще бъде окичен около врата им

Остава по-малко от година до летните олимпийски игри в Токио и вълнението ни все повече нараства. С наближаването на дългоочакваното събитие, малко по малко ни бива предоставена нова информация за това какво да очакваме, която ни прави още по-нетърпеливи. Последните интересни новини, които научихме, са свързани с пищните медали, които ще бъдат връчени на първенците.

https://www.instagram.com/p/B03lanuFHOd/

Като домакин на това водещо международно спортно събитие, Япония има възможността да изпъкне със своите разбирания и култура пред останалата част от света. Едниният начин, по който ще го направи, е именно изработката на медалите.

Всичко започна преди две години, когато Организационният комитет на Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио вдъхна живот на проекта за медали „Токио 2020“. Той доведе до събирането на близо 80 000 тона мобилни телефони и малки електронни устройства, от които ще бъдат направени всички златни, сребърни и бронзови медали. Тяхната бройка ще възлиза на около 5000, а дизайнът им е просто възхитителен. 

https://www.instagram.com/p/B0Yw74fH8IC/

В официалния уебсайт на проекта съобщават, че електронните отпадъци, събрани през последните 24 месеца от цяла Япония, се състоят от над шест милиона мобилни телефони. Според докладите, от дарените джаджи са били извлечени приблизително 71 килограма злато, 7 700 килограма сребро и 4850 килограма бронз, което представлява 100% от металите, необходими за изработката на лъскавите награди.

Рециклирайки всички тези иначе непотребни устройства, този проект има за цел да покаже на света усилията, които Япония полага, за да допринесе за едно по-разумно общество, което е отворено към рециклиране и разпространение на устойчиви продукти.

Изглежда че състезателите участващи в Олимпийските игри в Токио през 2020 ще имат още една значителна причина да се борят с всички сили за спечелването на медал.

Снимки: Instagram

Александра Томова
Александра Томова
Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.

Новини

[the_ad id="55508"]

Свързани
Публикации