“Слънчевите хора” празнуват днес
“Слънчевите хора” – така наричат хората със Синдром на Даун, заради огромните и слънчеви усмивки, които раздават на всеки срещнат

Най-отличителното в тях е желанието им да получават и даряват любов. Именно затова световните кампаниите в тяхна подкрепа са цветни, положителни и изпълнени с красиви емоции.

По традиция всяка година на 21 март светът обува шарени чорапи в подкрепа на хората със синдром на Даун. “Искаме да покажем, че светът е шарен и че хората с Даун също заслужават щастлив и достоен живот”, споделят Силвена и Красимир от Варна, които са основатели на фондация “Живот със Синдром на Даун” в България. Тяхната малка дъщеря Микаела е едно от многото деца, родени с 46 вместо с 47 хромозоми, съобщават от clinica.bg.

За родителите и братчето ѝ Крис обаче тя е най-прекрасният човек на Земята. Разказват го на света в това видео, което е част от кампанията в подкрепа на хората със Синдром на Даун:

Ако искате и вие да участвате в инициативата, следващото предизвикателство е за вас:

  1. Обуйте шарени чорапи на 21 март
  2. Направете снимка с чорапите си или видео
  3. Споделете снимката във Facebook или Instagram, като добавите хаштаг #животсъссиндромнадаун и тагнете профилът на Живот със Синдром на Даун / Life with Down Syndrome
  4. Предизвикайте трима приятели да направят предизвикателството

Крис и Микаела ще изберат най-хубавата снимка и видео и за техните автори ще има награда.

За първи Международния ден на хората със Синдром на Даун е отбелязан по време на VI световен симпозиум по инициатива на Европейската и Международна асоциации с цел превенция и помощ на хората със синдрома на Даун, който се провежда в Палма де Майорка през 2006 година. От 2012 година Организацията на обединените нации (ООН) официално подкрепя инициативата.

 

Снимки и инфо: clinica.bg

Александра Томова
Александра Томова
Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.

Новини

[the_ad id="55508"]

Свързани
Публикации