Цветът на войната: Мода в цвят каки
Цветът на войната завладява от десетилетия модните подиуми и street style модата

Едва ли има човек на земята, който не  притежава панталон в цвят каки. В много книги съм срещала описанието на този така странно наречен цвят, все носен от сериозни, готини и актрактивни мъже. Макар и силно принадлежащ на военния стил, той все по-често се намира в гардеробите на много от нас.

Историята на цвета, като военна униформа, датира още от 1846 година при британците, а след това завладява редиците на американската армия, които го ползват и до днес.

Често е бъркан с камуфлажа и по-точно зеления му нюанс, но проверявайки в Pantone разбираме, че каки е всъщност онзи пустинно-пясъчен цвят, с капка зелено, който прави войниците в определени райони почти невидими за врага. Разбира се, съществуват и негови разновидности, които се клатушкат между тъмно пясъчно жълто и убито зелено.

Но стига толкова за войната. В модата каки е символ на smart casual дрес кода при мъжете, а при жените – на всичко, което можем да си представим. От ризата и шлифера, до панталона, чантата и обувките. Докато военният стил предполага сдържаност и строгост, които са типични за мъжете, жените успяват да внесат известна доза кокетност с аксесоари.

Земен и много мек цвят, той е подходящ за почти всички сезони, а комбинацията с дънково е направо съвършена. Есента и зимата го обожават, а лятото напомня за пясъчните брегове на морския бряг.

Неутралността му го прави лесно съчетаем с почти всички останали цветове и докато не е особено благоприятен за поява на червен килим, то е направо must have за street style визията.

 

Снимки: Getty Images / Pantone

Мода

Свързани Публикации