От България до страниците на VOGUE: Американската мечта на Веселина Цанкова
Тя е живяла в Европа и в Америка, завършила е престижната New York Film Academy, а преди броени дни нейна снимка беше публикувана в модната библия VOGUE Italy. Тя е Веселина Цанкова, а това е американската мечта…

Веселина Цанкова е фотограф. Тя е родена в България, но вече от 4 години живее в Америка. Прекарала е определен период от време из Европа, а днес е възпитаник на престижната Филмова Академия в Ню Йорк.
Преди месеци, чаровната Веселина прикова вниманието ни с интересните и атрактивни кадри, които създава и с успешните си проекти. Само преди дни видяхме нейна снимка в модната бибилия VOGUE Italy. Млада, креативна и амбициозна, нямаше как да не забележим талантливия фотограф. Нямаше как и да не ви срещнем с нея, защото за успешните млади сънародници трябва да се говори, а Веселина със сигурност има какво да разкаже.
Снимката й във VOGUE  е от проект с Oisin Hunt Studios, който е сниман, за да бъде показан на Capsule Show – популярно трейд шоу за марки от цял свят в Америка, като кадрите са свързани и с малка книга, която е предназначена за купувачи.
За американската мечта, седмицата на модата в Ню Йорк, кариерата и мечтите – представяме ти Веселина:
 Кога започна да се занимаваш с фотография? Започнах да се занимавам по – сериозно с фотография преди приблизително 4 години.
Как тръгна кариерата ти в Америка? Причината да замина за Щатите беше академията, в която избрах да уча ( New York Film Academy ) и именно това мотивира и решението ми да започна да се занивам с фотография реално погледнато. Преместих се тук именно преди около 4 години с кратка почивка от няколко месеца прекарани из Европа . Живях за няколко месеца в Германия и след това в Ирландия и после се върнах обратно в Ню йорк окончателно.
Какво е чувстово да присъстваш на седмицата на модата в Ню Йорк? Чувството да присъстваш на седмицата на модата тук мога да кажа, че беше вълнуващо преди няколко години сега не знам до колко се класира сред наистина качествените седмици на модата, в които действително много от по-интересните дизайнери си презентират колекциите, последните две години изглежда, че много от по-големите брандове тук започнаха да се дистанцират и да представят най-вече в Европа ( Лондон , Милано и Париж ) по една или друга причина.
Присъствах последните няколко сезона, тъй като работя по няколко проекта с едно тукашно списание, както и с женска организация строго концентрирана върху женските дизайнери по време на седмицата на модата.
Снимки: седмицата на модата в Ню Йорк/ VESELINA TSANKOVA PHOTOGRAPHY
Снимка: lookbook for Dog Eat Dog/ VESELINA TSANKOVA PHOTOGRAPHY
Какво те вдъхновява? Колкото и клиширано да звучи мисля, че се чувствам най-вдъхновена, когато пътувам. Влияе ми изключително позитивно и ми дава страхотен заряд и нови идеи.
До къде искаш да стигнеш? Това е добър въпрос, по който честно казано мислех доста напоследък, не мога да кажа, че искам да се ограничавам единствено и само с фотография и проекти строго засягащи този аспект – напоследък доста разнообразни неща започнаха да ме интересуват като (стайлинг например ) и започнах да ходя на различни курсове. Но се надявам в даден момент така да се подредят нещата, че да работя с по- големи брандове и най – вече в Европа в някакъв по-късен етап от живота си.
Кой би искала да застане пред обектива ти? В някакъв момент от живота си бих искала да имам шанса да работя с  дизайнери като Raf Simons, Henrik Vibskov, Mansur Gavriel,  Iris Van Herpen (имам дълъг списък) . Обожавам скандинавски минимализъм, както и много от японските дизайнери разбира се, като Issey Miyake and Rei Kawakubo.
Коя е Веселина? Веселина е непостоянна, но упорита.
С какви дизайнери работиш в момента? Работя с Osin Hunt Studios и ни предстоят много интересни проекти това лято, няколко трейд шоута из Европа, както и фотосесии и нов Lookbook.
Какви наблюдения имаш отвъд океана за българската мода? Ако трябва да съм честна нямам никакви наблюдения върху българската мода.
Издай нещо, кои дизайнери са The Hottest right now по улиците на Ню Йорк? В Ню йорк се носи всичко от Оff White до Gucci. И разбира се причините са очеизвадни, има огромно разнообразие, както и предлагане на марки от цял свят .
А кои български фотографи следиш? Напоследък бих казала, че следя най – вече Боги – Chilldays, защото прави страхотни проекти и работи с Virgil Abloh и Off white, както и Йоан Гълъбов и неговият собствен бранд, защото естетически ми допада изключително много
Била ли си на други седмици на модата по света и каква е разликата тук и зад океана? Бих отишла на седмицата на модата в Париж със сигурност, защото е просто вечната класика и на седмицата в Дания (Копенхаген), защото има изключителни брандове.
Благодарим на Веси за отговорите, а ние и желаем успех!

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Мода

Свързани
Публикации