Да вдъхнеш душа на цимента: Петя Богданова
Създаването на бижута само по себе си е цяло изкуство – днес ви срещаме с един от българските дизайнери, влагащи душата си в това начинание – Петя Богданова.

Нуждата да създаваш е главата причина за един артист да продължава и продължава да твори. Дизайнът на бижута е само по себе си изкуство, а днес в рубриката ,,Моден Подиум” ще ви разкрием как една прекрасна дама превръща моделите си в задължителен аксесоар за всяка жена. Петя Богданова е интериорен дизайнер по образование и дизайнер на бижута по призвание. Ръчно изработени обици, гривни, огърлици и други са причината за усмивките на клиентите й и успешното й развитие в тази област. Как архитектурата вдъхновява и какво провокира Петя да продължава, ще ви разкрием в следващите редове:

Станах дизайнер, защото… Имам нужда да създавам.

Първият ми модел бе провокиран от… По образование аз съм интериорен дизайнер. Винаги съм обичала да реставрирам мебели, да сглобявам нови, за което често пъти се налага да посещавам магазини за строителни материали и крепежни елементи. С времето осъзнах, че освен функционалност, в тези елементи откривам и красота и ми беше интересно да им придам друго значение. През годините съм работила с всякакви материали, но по-сериозно започнах да се занимавам с бижута след първото създадено от строителен цимент колие. Може да се каже, че е било провокирано от архитектурата и интериора.

Вдъхновявам се от... Всичко свързано с интериора.

Известна личност, която мечтая да видя с мой модел е… Michelle Lamy.

Любимите ми марки и дизайнери са… Ужасно много са, но имената, за които винаги автоматично изникват в съзнанието ми са Rick Owens и Ann Demeulemeester. Говорейки за бижута, обожавам работата на Jules Kim.

Първият ми клиент беше… Първите ми клиенти бяха мои познати и приятели. Впоследствие клиентите ми станаха добри познати и приятели.

Бижуто, което най-много ми отива е… Няма нещо конкретно, но ако искам да акцентирам, то ще е с пръстен.

Любимият ми цвят е… Черно.

Модата в България е… В процес на развитие.

За да продължа да създавам бижута ме мотивира…  Силно вярвам, че мотивацията идва отвътре. Както и желанието да създаваш, било то музика, мода, въобще изкуство във всичките му форми е вътрешна потребност. Тази вътрешна потребност, обаче, за да носи професионални успехи трябва да намира позитивен външен отклик. Ако изкуството ти не се харесва и не си намира мястото, мотивацията лесно ще се изгуби. За мен моята работа е начин на изразяване, средство за комуникация, невербално общуване. Така че мотивацията да се занимавам точно с бижута идва от комуникацията, било то първо със себе си, а след това и с хората.

Следваш тенденциите или ги налагаш? Твърде дръзко би прозвучало, ако кажа, че ги налагам, но в работата си със сигурност не ги следвам.

Какво дава дизайнерският модел спрямо този масово производство? Част от душата на артиста.

Моят Code Fashion е… Да бъда себе си. Това го мога само аз и го умея добре!

Мода

Свързани Публикации