Д-р Брайн Литъл : Кое определя вашия живот?

Д-р Брaйн Литъл е световно признат учен и говорител в областта на личностната и мотивационна психология, преподавал в Оксфорд, Кеймбридж и Харвард. Признат е за пионер в изучаването на личността и нейното благосъстояние.

Избиран е за „Най-любим професор“ от завършващите Харвард три последователни години. Ето и няколко мисли от него:

“Щастието е само един аспект от човешкото благосъстояние. Усещането за стойност и призвание е друг аспект.”

“Човек може да е нещастен, но въпреки това да води смислен и пълноценен живот, като самотен родител, който намира смисъл в това да поддържа децата си здрави и (каква ирония) щастливи, например.”

“Съществуват, това, което аз наричам, биогенни черти на личността, които предопределят способността на човек да бъде повече или по-малко щастлив. Например, невротичните интроверти са относително нещастни, а стабилните екстроверти са относително щастливи и това може да бъде проследено от части в различията в допаминовите системи на тяхната неврофизиология.”

“Интровертите, които се държат екстровертно, изпитват щастие и това често ги хваща неподготвени.”

“Всички сме способни да изпитваме щастие, но в различна степен и изразено по различен начин. Някои може да изразяват щастието си безсрамно и ентусиазирано. Други може да го изразяват с тихо смирение.”

“Делата ни казват повече от изявленията ни.”

“Това, което правиш, определя кой си. Това е така, защото личните проекти се отнасят за бъдещето – те ни водят напред, като ни насочват по маршрути, които може да са кратки, дръзки или дълги и спокойни. Чрез проследяването на този маршрут можем да проучим най-интимния аспект: себе си.”

“В известен смисъл, вашите планове определят вашия живот.”

“Отделете малко време, за да направите списък с вашите собствени планове и проекти. За десет минути избройте различните цели, които преследвате в момента. Не се притеснявайте какво ще запишете – вероятно ще е смесица от тривиални занимания и големи мании. Това аз наричам Анализ на личните проекти, който може да ви каже много за вас самия.”

Източник: chetilishte.com

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.