Голден Феми Филм Фестивал (Видео)
Голден Феми Филм Фестивал

ГОЛДЕН ФЕМИ ФИЛМ ФЕСТИВАЛ e световна платформа-фестивал, която привлича в столицата на България, София, филми с остро социална тематика от цял свят – събиране на творческа и креативна мисъл


Фестивалът се проведе с излъчване на номинираните и наградените филми в кино „Люмиер“ на Национален дворец на културата, както и в залата на „Арт Хотел 158“ в гр. София. Официалната церемония по награждаването бе в „София Балкан ПАЛАС“, и в зала „Артемис“- гр. София. Специалният фокус на фестивала е с насоченост към жените, създаващи кино, както и каузата, зад която застава „ГОЛДЕН ФЕМИ ФИЛМ ФЕСТИВАЛ“ – срещу домашното насилие във формите му – над жените и над децата. Каузата сплоти световната филмова мисъл и във втората мисия на фестивала, а именно опазването на околната среда.

За второто издание на Golden Femi Film Festival в София са изпратени 2 828 филма от 122 държави. Отличените заглавия през 2023г. имат прожекции в кино „Люмиер“ на Национален дворец на културата, зала „Артемис“, в залата на „Арт хотел 158“ в София, район „Нови Искър“ и район „Банкя“ на Столична община, а официалната церемония по награждаването е в „София Балкан Палас“ в София на 10 юни 2023г.

Тържествената церемония по връчването на БЪЛГАРСКИТЕ ФИЛМОВИ НАГРАДИ от първото издание на фестивала през 2022г., бе излъчвана в 63 държави. Почетният патронаж беше поет от Вицепрезидента на Р България, г-жа Илияна Йотова и съпътстващите събития се провеждаха през юни 2022г. в София, а интерактивно на територията на всички държави, от които бяха изпратени филми.

Художествен директор на фестивала е режисьорката Ефемия Фард.

 

Събития

Свързани
Публикации