Как да се грижим за устните си през зимата?

Как лесно и в домашни условия да се преборим с лошото състояние на устните през студения период от годината

През по-студените месеци устните ни са една от зоните, които се нуждаят от специална грижа. В противен случай, тяхното състояние може видимо да се влоши и преди да сме се усетили да се появят неприятните люспи и рани.

Причина за това е, че устните са особено податливи на зимните условия тъй като им липсват мастни жлези, а кожата, която ги покрива, е изключително тънка. Освен, че е неприятно и понякога дори болезнено, напукването може и изцяло да попречи на безупречната ни визия.

 

За щастие, има три стъпки за защитени устни през зимата, които са ефективни, лесни за спазване и постижими в домашни условия. Ето и кои са те:

Ежеседмично ексфолиране

Абсолютно задължително е преди лягане да премахваме червилото си, досущ като останалата част от грима. Ако наистина искаме перфектни устни дори през зимата е препоръчително и редовно да ги ексфолираме с цел премахване на мъртвите клетки, ускоряване на кръвообращението и подобряване на текстурата им.

В случай, че не разполагаме със скраб за устни у дома, винаги можем да си направим сами в домашни условия с продукти, които е много вероятно вече да имаме на разположение. Ето и пример за домашна смес за ексфолиране:

  • Смеси половин чаена лъжичка захар със зехтин до получаване на хомогенна паста, внимателно нанасяй по устните с кръгови движения и изплакни с хладка вода.

Важно е да запомним, че макар и да е полезна и дори задължителна, тази процедура не трябва да се прилага повече от един или два пъти седмично. В противен случай можем да предизвикаме зачервяване, дразнене и възпаление.

А след като сме ексфолирали устните си, не бива да пропускаме и да ги овлажним, като за целта можем да използваме зехтин, кокосово или бадемово масло, ако не разполагаме с подходящ козметичен продукт.

Това ни отвежда и към следващата стъпка…

Овлажняване и хидратация

През зимата е важно да овлажняваме устните си с подходящи защитни балсами през целия ден, особено когато сме навън. Препоръчително е продуктите, които използваме да са богати на витамини и да имат слънцезащитен фактор, защото, колкото и да не ни се вярва, слънцето може да ни навреди дори и през зимата.

И тъй като хидратацията започва първо отвътре, не бива да пренебрегваме приемането на големи количества вода и правилното хранене със свежи плодове и зеленчуци и храни богати на витамини, като А, B и С.

Междувременно, нещо, което можем да направим у дома, в името на добрата хидратация е да нанесем мед върху устните си и да изчакаме да се абсорбира напълно, като този трик може да се приложи и точно преди лягане, за да се грижим за устните си дори докато спим. Все пак, нека не забравяме че те трябва да бъдат овлажнявани по всяко време от денонощието, в това число и през нощта.

Защита

Това, че трябва да полагаме специални грижи за устните си, не означава, че трябва да се откажем от червилата. Напротив, стига да са качествени, те са добър начин да дадем на устните си защита от вредите на външните фактори.

Важното е преди да нанесем избраното червило, да не пропускаме предишната стъпка, а да овлажним устните си с балсам. Така не само ще подхраним кожата, но и ще я предпазим от някои от химикалите, които се съдържат в червилата, които допълнително причиняват изсушаване на устните.

В най-добрия случай, можем да заложим на специално червило, което само по себе си предпазва устните от изсушаване и напукване.

Устните ни са една от най-уязвимите зони през зимния сезон и имат нужда от специална грижа. Обръщайки им нужното внимание, не само ще се отървем от болезненото напукване, но и ще си набавим безупречен външен вид.

Все пак и най-доброто червило не може да скрие лошото състояние на устните, а именно те могат да бъдат една от най-привлекателните черти на една дама и перфектният завършек на нейната визия.

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.