Любов с име на Тартан

Тартан – онова вечно каре, което носим с най-голямо удоволствие особено около Коледа

Дали ще изберем пола в десен тартан или пък ще заложим само на един шал в това каре, то със сигурност ще придадем на визията си неочакван празничен дух.

Но какво е тартан?

Най-просто казано – символът на Шотландия. Келтските народи превръщат тартатнът е символ на своя народ, култура и сила. Хоризонталните и вертикални нишки, преплетени в пъстри цветове като червено и зелено, са отличителен белег на различните шотладски кланове и различните десени и цветове имат различна символика.

Ако търсим тартана в модата, то определено можем да обърнем поглед към покойния вече Alexander McQueen. Лондончанинът превръща тартана в тотален must have за дамския гардероб и превръща келтската “носия” в част от гардероба на модерния човек.

Кой може да забрави снимката на Lee със Сара Джесика Паркър от Met Gala от 2006-та, когато двамата се появиха с допълващи се визии с червен тартан?

 

Лейди Ди, кралица Елизабет II, а днес и Кейт Мидълтън са сред най-големите почитателки на шотландското каре и често сме го виждали във визиите им.

А как да носим тартан, ако сме фенове? Ето така:

Снимки: Getty Images

 

Post a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Мода

Свързани
Публикации