Младата дизайнерка Диляна Матеева с премиерна колекция – Fashion Melody
Черно бомбе, вдъхновено от Слаш – соло китариста на Guns N’ Roses

Премиерната колекция Fashion Melody на младата дизайнерка Диляна Матеева е вдъхновена от женствената елегантност в рока и по-конкретно от лирическите героини в рок песните от края 80-те и началото на 90-те години на XX век. Колекциятаесен-зима 2018/2019 съчетава практичност и елегантност с бунтарство и непреклонност.Изчистените силуети и женствената линия на дрехите са съчетани със специфични елементи в кройките иинтересни съчетания на цветове. Акцент са авторските изображения върху аутфитите и дизайнерските шапки. Характерни за колекцията са ръчно направените картини ирисунки в стил поп арт, които кореспондират с художническия талант и опит на дизайнерката. Водещи са изображенията на женски лица, както и на перотокато символ на творчество, по-конкретно – писането на музика. Оргинална е идейната препратка на Диляна Матеевакъм перцата, с които свирят рок китаристи.

„Когато подготвях дипломната си колекция в Националната художествена академия, моята курсова ръководителка доц.МариелаГемишева, ме насочи към авторската намеса в платовете. От дълги години обичам да рисувам, а няма нищо по-хубаво от съвместяването на две любими неща. Един от предпочитаните ми стилове е поп артът, а техниките, които най-често използвам, са суха четка и акварелна.“, споделя Диляна Матеева.

Част от вдъхновението на дизайнерката за колекцията Fashion Melody са типичните за последните две декади на миналия век висока талия на панталоните, буфан ръкавите, както и символичният за този период – женствен силует, преплетен с нахакан сексапил.Диляна Матеева не пропуска да включии характерното за тази култура показване, но и прикриване на плътта, бунтарския дух на изпепеляващата млада любов.Дори в по-деловите аутфити е внесена нотка несъгласие, излизайки от очертанията на класическата визия посредством бродерии, рисунки и ръчно направена дантела, без да се стига до прекомерно използване на декоративни елементи.

Силуетът на саката и палтата в колекцията е с подчертана талия. Някои от полите и роклите са многослойни, с цепки или с драпировки. Панталоните от своя страна са с висока талия и изчистена права линия, при някои акцент в кройката е скъсената предна част, която елегантно подчертава глезена.В колекцията присъстват също нестандартна интерпретация на пола-панталон,класическо сако, сако без ръкави и тениски с ръчно рисувани картини в стил поп арт. Силуетите подчертават женствеността и включват: прав, втален, А-силует, тип „балон“ и пелерина. При палтата дизайнерката съчетава два силуета в един – комбинирани са пелерина и прав силует, както и пелерина с А-силует.

Диляна Матеева залага на материи като коприна, кадифе, еко кожа, вълна, габардин, кашмир –платове, придаващи женственост, класа, но излъчващи леко непокорство и свобода. Силно впечатление прави и деликатната прозрачност на кристалната коприна, която подчертава красотата на женското тяло. Палтата са изработени от кашмир и вълна, релефна алпака с вълна (плат на „Унгаро“), габардин и студено пресована вълна, а саката от лен и коприна.Доминират цветовете синьо, червено, бледо розово, бяло, черно, златисто бежово, телесен и камилски цвят, както и специфични нюанси на зелено и лилаво с втъкани кафяви нишки.

Рисунките, направени с акварелна техника, са в типичните за поп арта цветове – синьо, червено, жълто и зелено. Изображенията на пера придават елегантност на роклите, а при една от тях присъстват и като детайл върхушал-яката, която ефектно подчертава V-образен гръб. Женските лица са ключови в дизайна на шаловете от креп коприна и на трите тениски в колекцията, изработени от памучно трико „Пунто Милано“ в цвят екрю. Картините върху тях изобразяват бушуващите като цунами женски емоции, разливащите се чувства, любовта, страстта и неспокойните мисли.

Мотиви с женски лица присъстват и като ръчно изработени бродерии с 3D елементи.  Те са акцентив гърба на саката. Интересно решение в дизайна при едно от саката е войнишката яка, подчертана от стилни зелени пагони. Детайли, които се открояват в колекцията, са ръчно изработените копчета, облечени в съответната материя на дрехата, както и закопчалките – създадени с техниката „фриволите дантела“.

Дизайнерката Диляна Матеева обръща специално внимание на шапките като аксесоар. Колекцията включва черно бомбе и шапки с широка периферия в бяло и синьо с акцент – дискретна червена лента в основата. Друга шапка с широка периферия изобразява часовник с червен циферблат и стрелки от червени пера. Черното бомбе е вдъхновено от соло китариста на Guns N’ Roses – Слаш. В типичния за него стил, бомбето е високо с вшити елементи в основата. Всички шапки са изработени от заешки филц.

 

Диляна Матеева е завършиламагистратурапрез 2016 г. в Националнатахудожественаакадемия, специалност „Мода” и„Изобразителноизкуство” в СУ Св. КлиментОхридски”, през 2013 г., степенбакалавър. Представяла е своидизайнерскитворенияпопокана на проф.ЛюбомирСтойковповреме на събитията на Академиятазамода – „БГ моднаикона 2016“ и  Golden Fashion Party 2016, както и в рамките на Sofia Fashion Week есен-зима 2016-2017. Възхищавасенаелегантния, изчистен и запомнящсестил на КристианДиор и ИвСенЛоран, както и на съвременнатадизайнеркаРоксандаИлинчич. Работила е катоасистент на световноизвестнияфотограф на „Вог“ (Италия) –  ОмиЧоудури(Omi Chowdhury). Заедно с него е снималафотосесия на дизайнеркатаИриниАндрикопулуза „Вог“ (Италия) и фотосесия на носителя на „Златнаигла“ – СветославКолчагов, засписание „Deux magazine”, къдетомладатадизайнеркаимапубликувани и няколкостатии.

 

 

Снимки:

  1. –21. Колекция Fashion Melody, есен-зима 2018/2019 с дизайнер Диляна Матеева

Фото: © Хайлайф / От игла до конец

Събития

Свързани
Публикации