Проведе се второто издание на „Свети Влас Филм Фест“

В селекцията на второто издание на “Свети Влас Филм Фест” влизат филми, класирали се в Топ 10 на най-гледаните български филми за 2022 г.

 


Един от най-очакваните кино фестивали край морето – „Свети Влас Филм Фест“, стартира своето второ издание, посветено изцяло на българското кино. Фестивалната селекция включва едни от най-касовите родни заглавия, произведени през последните две години, доказали своето качество и заслужили голям зрителски интерес. Сред тях са и ленти, класирали се в Топ 10 на най-гледаните български филми за 2022 г. Фестивалът се проведе от 6 до 9 юли 2023 г. в курортното градче, с подкрепата на Кметство Свети Влас.

Киноманите край морето, ще се насладят на едни от най- актуалните бг филми, като с голяма част от звездите в тях, ще могат да се срещнат и на живо. Филмите са избрани от Селекционна комисия с членове – кинокритикът Деян Статулов и Тони Добринска.

Звездното жури тази година е в нов състав, като включва популярни имена от екрана, начело с неговия председател – режисьорът, сценарист и продуцент Мартин Макариев. Професионалният екип се допълва от актьора Башар Рахал, участвал в редица холивудски продукции, актрисата и тв водеща Диана Любенова, популярният журналист и тв водещ Иван Гарелов, както и продуцентът и оператор Димитър Гочев.

„Изключително съм щастлив, че фестивалът се превърна в традиция и тази година ще е платформа за среща на най-популярното българско кино с широката публика. Фестивалите са мястото, където се срещат идеите и се случват техните реализации. Предстои да видим много любопитни филми и се надявам да стане един хубав празник за българското кино“, коментира кметът на Свети Влас Иван Николов.

Откриващата вечер на фестивала стартира в 21 ч. в амфитеатър „Арена“ с филма „Петя на моята Петя“ на режисьора Александър Косев. Лентата заема второ място в Топ 10 на най-гледаните родни филми за 2022 г. с близо 100 хил. зрители. Другите актуални заглавия, включени в конкурсната програма, са „Анна“, „Борсови играчи“, „Рая на Данте“, „След сезона“, „Бягство“, „Шекспир като улично куче“, „Голата истина за група Жигули“, „Жълт олеандър“ и др.

„Свети Влас Филм Фест“ се организира от „Диневи Груп“ с подкрепата на Кметство Свети Влас и „Ню Бояна Филм Студиос“.

Събития

Свързани
Публикации