Рене Карабаш представи своя дебютен роман „Остайница“

Рене Карабаш представи своя дебютен роман „Остайница“ на морския бряг в Лозенец.„Остайница“ е първия по рода си роман у нас за албанските клетвени девици.

Рене Карабаш представи своя дебютен роман „Остайница“/издание на ИК „Жанет 45“/ на малкия плаж в Лозенец. Младата писателка, актриса и режисьор се включи с литературно четене като част от програмата на фестивала „Арт поток” 2018.

Премиерата се състоя в плажния бар „Налей“ на хип-хоп звездата Венци Венц. Гостите на събитието край морския бряг посрещнаха с аплодисменти Рене, която пристигна с лодка и даде старт на литературното четене.

Талантливата писателка заедно с Венци Венц и още техни приятели прочетоха няколко от най-внушителните откъси от книгата на фона на жива музика, свещи и хубаво вино. По време на литературната вечер бяха прожектирани и промо видеа към романа с участието на актрисите Светлана Янчева и Теодора Духовникова.

Романът „Остайница“ е първия по рода си у нас, който засяга темата за албанските клетвени девици. Остайница или още мушкара, виргинеша, мушкобаня, харамбаса, завейтована девойка, садик е жена, която дава клетва за девственост по Канунът на Лека Дукагини – множество архаични албански закони.

Сякаш заради безкрайния смъртоносен цикъл на кръвните отмъщения сред мъжете в патриархалните общества на Северна Албания, Косово, Македония, Сърбия, Черна гора, Хърватска и Босна, много жени са принудени да започнат да живеят като мъже и да поемат ролята на глава на семейството. Това представлява конституционално приета смяна на пола, чрез полагане на клетва, след която жената придобива правата на мъжа, от които жените по тези географски ширини по принцип са лишени.

Първият роман на Рене Карабаш „Остайница“ предстои да бъде представен на фестивала на изкуствата „Аполония“ в Созопол на 2 септември.

Още за Рене Карабаш:

Рене Карабаш (Ирена Иванова) е писател, режисьор и актриса. Автор е на романа „Остайница“ и стихисбирката „Хълбоци и пеперуди“ (ИК „Жанет 45“), за която получава номинация за Националната награда за поезия „Иван Николов“ (2015г). По-късно книгата има своите премиери в Университета Кеймбридж, в Българския Културен Институт в Лондон и в Българския Културен Институт в Прага. Нейни стихотворения са преведени на няколко езика и биват включени в световни поетични антологии. Носител е на първа награда за белетристика от литературния конкурс „Боян Пенев“, а от 2017г. е в почитното жури на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“.

За ролята си във филма „БЕЗБОГ“, Ирена получава няколко  престижни филмови награди за най-добра актриса – „СРЕБЪРЕН ЛЕОПАРД“ (Локарно), „СЪРЦЕТО НА САРАЕВО“ (Сараево), „АЛУМИНИЕВ КОН“ (Стокхолм) и „ЗЛАТНА РОЗА“ (Варна).

Ирена Иванова е основател на Творческа Академия „Заешка Дупка“, която събира едни от най-големите писатели, сценаристи и драматурзи на България. Създател е на театрално ателие „Експериментика” с което поствя дебютния си спектакъл по романа на Маргьорит Дюрас „Очи сини коси черни“, в Театър „Възраждане“.

 

Александра Томова
Александра Томова
Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.

Новини

[the_ad id="55508"]

Свързани
Публикации