Румънски баби на война срещу Dior
Румънските баби от окръг Бихор, Румъния обвиняват Dior в плагиатство

Народни шевици и копирани модели от традиционните дрехи в окръга се появиха в миналогодишната колекция на Dior. Обект на спора е елече, което признаваме, изключително много прилича на тези носени и изработвани от жените в Бихор.

Не получавайки нищо в замяна на вдъхновението, което е почерпено от труда им, традициите в тези далечни места като този румънски регион, бавно умират.

Списанието Beau Monde обаче, в сътрудничество с жените от Бихор, които пазят традициите и занаята тръгват на поход срещу модния гигант. Не само, че изобличават случката, но и създават платформа за поръчки на именно тези национални носии и се грижат парите да отидат именно там, където им е мястото – в ръцете на майсторите.

Моделите са достъпни на Bihor Couture, а поръчките от желаещи да се сдобият с автентична бихорска дреха са за 4.5 години напред… Сръчните баби пък дори стигнаха до Paris Fashion Week и направиха истински фурор.

Бабите от Бихор приканват Lady Gaga да ги посети и да си вземе “свестни” дрехи, а за Доналд Тръмп казват, че категорично няма да му продадат от моделите си…

 

 

Източник и снимки: Vogue / Beau Monde / Facebook / Bihor Couture

Мода

Свързани Публикации