Защо да изберем тъмни цветове за дома си?
Интериор в дома - Тъмен Цвят

Интериор с тъмни цветове – стил, класа и уют. Ако сте планирали ремонт у дома през новата година, то ще ви предложим няколко нестандартни решения, с които да използвате тъмните цветове

Както в модата, така и в интериорния дизайн черният цвят е класика. С него рядко може да сбъркате, защото се комбинира лесно с всичко и е вечен тренд. Митът, че черното “смалява” стаята е валиден само, ако се употребява погрешно. Черният таван, например, е подходящ само за наистина големи и просторни помещения. Стените в тъмносиво или черно са приложими и в по-малки стаи, стига таванът да е по-светъл и “да отваря” помещението. Винаги можете и да боядисате само една от стените в стаята, а останалите да оставите по-светли или дори бели. Така можете да направите акцент в една част на помещението, а останалите кътове да го допълват. Ето няколко лесни решения, с които да експериментирате и да добавите тъмни цветове в дома си:

Минимализъм

За да направите просторно едно помещение, колкото и малко да е то, основен и безпогрешен начин е минимализмът. Заложете на по-прости мебели – с изчистени линии и липса на орнаменти. Скандинавските мебели са чудесно решение в случай, че изберете този подход. Не слагайте много шкафове, ориентирайте се към отворени етажерки, но не “трупайте” вещи по тях, изберете няколко книги, няколко семейни спомена и снимки. Използвайте разумно декорацията – вместо много мебели, украсете стаята с възглавници на дивана, семпли вази или кашпи с естествени цветя и зеленина, килим, красиви лампи. Окачен на стената телевизор също ще отвори пространството, така няма да имате нужда от шкаф, върху който да го поставите.

Интериор в дома - Тъмен Цвят

Интериор в дома - Тъмен Цвят

Интериор в дома - Тъмен Цвят

Цвят

Усещането за простор може да се постигне и чрез комбинацията на черното с якър цвят. Жълтото, оранжевото и зеленото се комбинират чудесно с черно, тъмносиво и гълъбово сиво. Тя придават топлина на стаята и нужната доза уют. “Омекотяват” черното и акцентират на местата, които искате. Жизнеността на тези цветове придава усещане за откритост. Все пак не прекалявайте с цветовете, за да не стане прекалено шарено. Жълтото и оранжевото се комбинират добре, но можете да изберете и само единия цвят. За зеленото препоръчваме да е под формата на естествени растения, които да внесат природата в дома ви.

Интериор в дома - Тъмен Цвят

Интериор в дома - Тъмен Цвят

Интериор в дома - Тъмен Цвят

Светлина

Ако строите дома си от нулата и сте почитатели на тъмните цветове, то заложете на големи прозорци. Балансът между тъмни цветове вътре и много естествена светлина ще направи нужното, за да се почуствате перфектно. Ако все пак имате дом със стандартни или по-малко прозорци, то различни по големина и форма лампи на различни места в стаята ще придадат уют на помещението. Камина или множество свещи, също са чудесно решение.

Интериор в дома - Тъмен Цвят

Дърво

Ако черният цвят ви се струва “суров” винаги можете да го “омекотите” с дърво. Дървените елементи са чудесен начин да разнообразите интериора на една по-тъмна стая. Кухнята и холът ще създадат усещане за уют и топлина, а баня в черно и дърво ще напомни за луксозен 5-звезден хотел. Дървена ламперия по стени в черен или тъмносив цвят е чудесен начин за акцент, който да се забелязва отдален, но да не се натрапва.

Интериор в дома - Тъмен Цвят

Интериор в дома - Тъмен Цвят

Интериор в дома - Тъмен Цвят

Интериор в дома - Тъмен Цвят

 

Е, бихте ли разнобразили дома си с тъмен цвят?

 

Снимки: Envato Elements

Мода

[the_ad id="55508"]

Свързани
Публикации