Какви са ползите за организмът при консумация на овесени ядки

Овесените ядки са храна с невероятни свойства и ползи за здравето. Те са изпълнени с полезни растителни протеини, мазнини и здравословни въглехидрати. Ако ги консумирате всеки ден, в тялото ви ще настъпят някои страхотни промени.

Ще почувствате полезните свойства на антиоксидантите в тях
Овесените ядки са суперхрана, защото съдържат полезни антиоксиданти в големи количества. В овесените ядки се намират 20 уникални полифенола, които имат свойството да намаляват възпаленията в тялото, да понижават риска от рак, да се борят с оксидативния стрес и да подобряват работата на сърдечносъдовата система.

Ще се заредите с важни хранителни вещества
Според проучване от 2012 година, цитирано от thelist.com, овесените ядки са прекрасен източник на здравословни растителни протеини. Само в една малка порция овесени ядки се съдържат важни протеини, бавноразградими въглехидрати, желязо и витамини от група В. Всички те допринасят за подобряване на сърдечносъдовата функция, понижават холестерола, контролират кръвната захар.

Ще имате повече енергия
Овесените ядки са богати на желязо и витамини от група В. В комбинация с фибрите в тях овесените ядки дават много енергия. Желязото е важно за пренасянето на хемоглобина чрез червените кръвни клетки, за да може тялото да произвежда повече енергия.


Ще се чувствате сити задълго
Ако след закуска скоро сте гладни и често посягате към някоя бърза храна или лакомство, това не вещае нищо добро за фигурата и здравето ви. Увеличете продължителността на ситостта, като ядете овесени ядки на закуска. Те ще ви доставят необходимите вещества и фибри, за да не чувствате глад чак до обяд.

Метаболизмът ви може да се ускори
Фибрите в овесените ядки допринасят за ускоряване на метаболизма, както и сложните въглехидрати, които се усвояват бавно от организма и подпомагат запазването на кръвната захар в стабилни нива. Това дава повече енергия и ускорява метаболизма.


Може да отслабнете
Като резултат от забързания метаболизъм и стабилните нива на кръвната захар има голяма вероятност да се отървете от излишните килограми, ако ядете овесени ядки всеки ден. Те са прекрасна част от всяка здравословна диета.

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.