Какви са здравословните ползи от тиквата?

Тиквата носи комплексни ползи за здравето, лишаването от които спокойно можем да определим като престъпна небрежност. В сезона на тиквите и покрай днешния сякаш малко насила наложен и изопачен празник на тиквата, нека припомним огромното значение на този иначе традиционен за родната трапеза плодов зеленчук.

 

Тиквите съдържат 90% вода и са нискокалорична храна с високо съдържание на полезни вещества. Съдържат повече фибри от кейла, повече калий от бананите и са пълни с магнезий и желязо. Също така са чудесен източник на Витамин А, Витамин С и Рибофлавин.

 

Плодът или семките на тиквата могат да бъдат чудесна закуска, като също така действат като нестероидни противовъзпалителни средства и се борят срещу симптомите на възпаленията. Плюс това са по-добри от лекарствата защото имат страхотен вкус и нито един отрицателен страничен ефект!

 

Тиквите са изключително богати на бета-каротин, антиоксидант, свързан с намаляване риска от рак. Проучванията показват, че при хора с по-високи нива на бета-каротин в диетата, заболеваемостта от рак е по-малко разпространена.

Една порция тиква осигурява 4% от препоръчителния дневен прием на протеини, което е чудесна новина за хората, които не включват месо в менюто си и искат да увеличат източниците си на протеин.

Витамин А е от съществено значение за доброто здраве на очите, като помага на ретината да абсорбира и обработва светлината. А тиквата съдържа 245% от дневната ви нужда само в една порция! Освен това лутеинът и зеаксантинът, два антиоксиданта, открити в тиквата, подпомагат предотвратяването на катаракта и могат да забавят развитието на макулна дегенерация.

Големите количества витамин А и витамин С откриви в тиквата, помагат да защитите тялото си и да се възстановите по-бързо от инфекции, вируси и заболявания. Тиквеното масло също може да помогне в борбата с бактериални и гъбични инфекции.

Веществата в тиквата могат да предпазят кожата ви от вредните UV лъчи, също така пулпата й е популярна съставка в естествените маски за лице, като кара кожата ви да изглежда по-свежа и млада.

Въпреки, че има химически лечения за косопад и плешивост, те идват с редица странични ефекти. Естествената алтернатива е маслото от тиквено семе, което насърчава растежа на косата, като блокира отделянето на хормон от организма, който свива космените фоликули.

 

Установено е, че тиквеното масло има лечебни свойства, като тестовете върху изгаряния от втора степен показват положително влияние върху затварянето на раните, като увеличават производството на колаген с 65%.

Високото количество калий, което се намира в тиквата е чудесно за сърцето, регулира кръвното налягане и поддържа сърдечно-съдовото здраве. Проучванията показват, че консумацията на нужното количество калий е толкова важна за хипертонията и високото кръвно налягане, колкото и минимизирането на приема на натрий. За да извлечете най-много ползи от тиквата, не забравяйте да изберете истинска, цяла тиква, а не консервирана смес от тиквен пай, тъй като тя обикновено съдържа добавени захари и сиропи.

 

 

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.