Как увреждаме косата и кожата си докато спим?

Сред нещата, които не обичаме да виждаме в огледалото сутрин, са нови бръчки и пъпки, отпечатъци от спалното бельо по лицето, рошава коса и суха кожа. Подобна гледка несъмнено не е най-прекрасният начин да започнем деня, но за щастие, вече знаем кого можем да виним и това е памучната калъфка на възглавницата ни.

Ако все още гледате на калъфките като на онова нещо, което просто обвива възглавницата ви в чистота и ви приспива с приятен аромат на омекотител, може би не сте чували, че всъщност това парче плат може да е и ключът към красиви и здрави коса и кожа. Стига разбира се, да се спрете на правилната материя.

Коприната се цени от векове, но за ползите й по време на сън се говори от сравнително скоро. Освен че изглежда изключително луксозно, тя се оказва и предпочитана материя за известни личности, като Виктория Бекъм, именно заради доброто й влияние върху състоянието на косата и кожата.

https://www.instagram.com/p/B5F5L3EJeGk/

Както самата Бекъм бе споделила, за нея копринените калъфки са по-добрият избор, тъй като помагат на кожата ни да запази естествените си мазнини вместо да ги изсмукват. За разлика от коприната, памукът подло дехидратира кожата ни докато сладко си спим.

Освен това, залагайки на тази по-качествена материя, ще се насладим и на по-ефикасното действие на нощните ни кремове, именно защото те няма да попият в нея. А споменахме ли че коприната има и противостареещ ефект?

Освен на кожата, коприната влияе положително и на косата. Тя поддържа хидратацията й, като същевременно я предпазва и от накъсване, а резултатът е по-красив, подхранен, плътен и здрав косъм.

Осъзнавайки каква може да е грешката ни в поддържането на безупречен външен вид, ни остава само да заменим памучната калъфка с копринена и да се насладим на живот без излишни бръчки, пъпки и други кожни проблеми.

https://www.instagram.com/p/Bv0IqrzpGjO/

Нека отбележим и че не е нужно да жертвате цялата си следваща заплата, за да се сдобиете с ново спално бельо. Макар това да е по-скъпа материя, могат да се намерят различни предложения на сравнително достъпни цени, 

Да не забравяме и че коприната безспорно изглежда стилно и луксозно, което я прави не само полезна и удобна, но и същинско бижу за визията на спалнята.

https://www.instagram.com/p/B57gYSwFE1W/

Снимки: Unsplash, Instagram

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.