Кои са основните ползи за здравето от репичките?

Репичките са традиционна част от пролетните салати, особено зелените, включващи марули, краставици или салата айсберг. Приемаме ги за даденост, но не си даваме сметка колко полезни и важни са те за здравето. Даже и често ги пренебрегваме, смятайки, че вкусът им не си заслужава. Онова, което си заслужава обаче са ползите от репичките, които те дават на организма. Те са не просто освежаващо и хрупкаво допълнение към салатата ви. Те са нещо много повече.

В една чаша репички има около 20 калории. Това е изключително малка калорийна стойност. В тях има още само 4 грама въглехидрати, като 2 грама от тях са фибри. Почти няма наличие на протеин и не се съдържат никакви мазнини.

И въпреки това една чаша репички ви доставя невероятните 30% от необходимите за деня количества витамин С, както и малки количества витамини от група В, калий, калций, желязо и магнезий.

Репичките съдържат важни съединения

Репичките принадлежат към семейство Кръстоцветни. Те са известни като суперхрани сред зеленчуците. Едно от най-важните вещества, които репичките и Кръстоцветните съдържат, е сярата. Тя намалява възпалението, предпазва клетките от злокачествени изменения и пречи на растежа на раковите клетки.

Репичките са много богати на антиоксиданти, които имат противовъзпалителни свойства. Те се борят със свободните радикали, предизвикващи преждевременно стареене на клетките и потенциално опасни изменения при деленето им.

Редовната консумация на репички може да допринесе в превенцията на рак на дебелото черво, простатата, гърдата, шийката на матката, черния или белия дроб. Това е така и благодарение на богатото наличие на фибри в тях.

Намаляват риска от диабет

Полезните вещества, антиоксидантите и фибрите в репичките, както и отсъствието на прости захари в тях ги прави прекрасни в борбата с диабета и наднорменото тегло. Те са с много нисък гликемичен индекс, което им отрежда едно от първите места по степен на полезност в борбата с диабета.

Антиоксидантите в репичките повлияват положително и хормоналните нива в тялото. Те спомагат за усвояването на глюкозата и насърчават абсорбацията ѝ в червата, като подобряват освобождаването на енергия.

Източник: https://www.az-jenata.bg/

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.