Михаил Баришников: Да топиш сърца на 70
С онази стойка, която имат само балетистите от старата школа, Баришников изправи на крака София

Ако го познавате само като Александър Петровски – бившето гадже на Кари Брадшоу в любимия сериал “Сексът и градът”, то много се изпуснали.

Софийската опера и балет се напълни до горе и разпродаде билети на солени цени с напечатано  “моноспектакъл Бродски/Баришников”. И нямаше разочаровани.

Йосиф Бродски си отива през 1996-та, с гроб във Венеция, Нобелова награда и възстановено руско гражданство. Но оставя след себе си творчество и добър приятел, който да го опази жив и до днес. Михаил Баришников е световноизвестен балетист и хореограф, признат като един от най-знаковите танцьори на всички времена. И въпреки това, в моноспектакъла си той не танцува. А играе. И реди стиховете на близкия си приятел Бродски редом с оригиналния глас на поета на запис.

Любопитно е, че Баришников опознава страната си още през 1966-та и дори признава в интервю, че България му е много скъпа, именно от тук тръгва кариерата му – Международният балетен конкурс – Варна, където печели злато за страна, която ще напусне завинаги.

Той е филмова звезда, театрален актьор, Лайза Минели го провъзгласява за “чудо”, номиниран е за Оскар, а днес управлява артистичната дейност на “New York City Ballet” и “American Ballet Theater”. Защото бяга от бившия СССР през 70-те и се превръща в легенда далеч от родината си.

Няма да ви издавам много за спектакъла Бродски/Баришников, защото ще се играе и днес. Просто е мрачен, гениален и трябва да се гледа. Защото и на 70, Баришников е по-могъщ от високоволтова дъга, късо съединение в атомна централа и избухването на супернова в едно.

А българската публика в светата обител на балета в София, все по-често избира роклята и костюма пред дънките, което е най-малкото, на което можете да се насладите, ако посетите представлението.

И му се поклонете, заслужава го!

 

 

Снимка: Facebook

Събития

Свързани
Публикации