Моден конкурс Tailor Your Mind (Видео)
Иван Донев TexTailor Expo

На 29.10 се състоя награждаването на младите български таланти в конкурса Tailor Your Mind

Екипът на CODE FASHION TV ексклузивно отрази емоцията от модната работилница, в която участваха многобройни млади и талантливи хора.
Ревю-спектакълът завърши с уникалната колаборация на Иван Донев и обявения за „гения на изкуството на главата“ от пресата и Висшата мода на
Париж – Джузепе Фата.

Осем млади дизайнери достигнаха до финалите в конкурса, който инициира артистът, преподавател и гост-лектор на различни университети, творчески директор на модна работилница „CreativLAB” и световно признат талант в модата Иван Донев. Надпреварата започна на 2-ото издание на „ТекстТейлър Експо“ и завърши официално на третото издание, което се проведе от 27 до 30 октомври 2022 г. в Международен панаир Пловдив.

Капсулната модна колекция на Гергана Атанасова бе посветена на глобалния проблем със замърсяването и милионите отпадъци в Световния океан. Затова и нейните модели бяха изработени изцяло от еко материали. Рециклирането и повторното използване на остатъчни парчета текстил е възможно в създаването на красиви дрехи. Това доказа Десислава Велинова, която чрез ръчна манипулация на умело подбрани текстилни парчета, принтове и обшиване, бе създала шедьоври с нулев отпадък. Дрехи и аксесоари, създадени от рециклирани материали, чрез експериментиране с различни техники на плетене представи креативния млад дизайнер Ния Димитрова. Балансът между материалния и идеалния свят, уловен в глаголическaта писмена система, вдъхновил Мария- Кети Гилова за нейната колекция „Говорещи знаци“. Всеки от нейните аутфити представляваше своеобразен символ за началото и доброто, благодарение на използвания обем, текстура, капиотаж и препратки във форма и силует. В своята капсулна колекция Соня Сурталова предложи модели, посветени на изначалната човешка нужда – комуникацията. Тя изследва как общуваме, в какви граници и как реагира човешката мрежа от неврони буквално и преносно. Емоциите в два важни контекста – любовта и войната, разказаха чрез колекциите си Халил Халилов със сватбени рокли и Спаска Вълчева с „Викинги“. В моделите с провокираща визия на Джесика Ризова пролича екстравагантната и динамична енергия на южнокорейската поп музика. Оверсайз сетове с нестандартна кройка и ярки визуални елементи интерпретират идеята, че животът е празник, а музикалния перформанс е начин той да се празнува.

Всички финалисти от конкурса за млади дизайнери получиха сертификати от ментора и организатор Иван Донев. Те си тръгнаха и с куп награди, полезни за творческата им работа и осигурени от спонсорите на конкурса.

 

ИНФО: www.fair.bg

Събития

Свързани
Публикации