Нещата, на които неволно учим децата си
У дома децата ни научават повече, отколкото в което и да е учебно заведение. Противно на очакванията на много от родителите, обаче, най-важното не е какво им казваме да правят, а какво правим самите ние. Причината за това е, че в детските очи примерът, който им дава родителя, означава повече от хиляди думи.

„Децата никога не са били много добри в слушането на родителите си, но те никога не са се проваляли в това да им подражават.“
Джеймс Болдуин

Появяваме се на този свят без да знаем нищо за него – като бяло платно, върху което цял живот рисуваме картината на нашата индивидуална личност. Най-важните щрихи нанасяме именно през първите си години и в повечето случаи именно те ни определят като хора. Най-често те зависят от средата, в която отрастваме и един от най-влиятелните фактори е родителя.

Ето и кои са важните неща, на които малчуганите се учат от мама и татко.

Отношението към другите

Най-лесният начин да отгледате детето си като човек с перфектни маниери е то да наблюдава такива във вашето поведение. Бъдете добри и дружелюбни, отнасяйте се към околните с уважение, не дискриминирайте, не се подигравайте на никого и малчугана ще израстне с идеята, че този вид възпитание е най-естественият и най-правилният. Преди да се разочаровате от факта, че детето ви не казва “благодаря” и “моля”, например, се замислете, колко често вие употребявате “златните” думички пред него.

“Доброто възпитание е най-доброто наследство.”

Любовта към самия себе си

Замисляли ли сте се колко често казваме на глас негативни мисли относно себе си? Че не сме достатъчно хубави, че не сме достатъчно успешни, че не сме достатъчно умни, че просто не сме достатъчни… Особено представителките на нежния пол са склонни често да отправят критика към жената в огледалото и да се сравняват с останалите. Докато това само по себе си е грешно и вредно, този тип себеомраза може да има последствия и за вашето дете.

Никой родител би искал детето му да не се чувства добре в собствената си кожа. Затова е важно да помогнем на себе си, слагайки карай на грозните мисли, и да дадем шанс на нашите наследници да израстнат влюбени в себе си и в живота, който живеят.

“Най-доброто, което можем да дадем на децата си, това е да ги научим да обичат себе си.”
Луиз Хей

Семейните ценности

За сажаление, все по-често позволяваме на неща, като телефоните ни например, да ни разсейват от истински важното, а заетостта е просто нормална част от ежедневието на съвременния човек. Въпреки всичко, обаче, трябва да се стараем, да поставяме семейството на първо място, за да отгледаме деца, които ще направят същото.

Понякога и минималните усилия под формата на приятни вечери без телевизия и телефони, дълги разговори, определянето на празниците като време за семейството и други, могат да допринесат за изграждането на една силна семейна среда, изпълнена с любов, разбиране, приятелство и загриженост.

„За да бъдете утре в спомените на вашите деца, трябва днес да сте в живота им.“
Барбара Джонсън

Начина на живот

Ако искате да се чуете как говорите или да видите своите мимики и жестове отстрани, вгледайте се в детето ви – има голяма вероятност то да е по-точно ваше отражение и от онова в огледалото. От това, как прекарваме свободното си време, до това, как се храним, децата успешно ни подражават във всички аспекти от живота. Особено като малки.

“Приемете за свое вътрешно правило никога да не давате за четене на дете книга, която вие самите не бихте прочели.”
Джордж Бърнард Шоу

Може би сте чували следното изказване:

„Дръж се с останалите така, както искаш те да се държат с теб.“

Това безспорно е един много полезен принцип, който е препоръчително да следваме в нашия живот. А ако го трансформираме в „родителски“ вариант, той ще изглежда ето така:

„Бъди такъв, каквито искаш да бъдат и децата ти“

С други думи, ако искате детето ви да бъде добро – бъдете добри и вие. Ако искате детето ви да чете книги – не стойте пред телевизора във всяка свободна минута, която имате. Ако искате детето ви да има определени обноски – приложете ги в собственото си ежедневие. Все пак родителите са първият и най-важен пример в живота на децата. Малчуганите попиват техните действия и поведение още в ранна възраст и в повечето случаи това им остава за цял живот.

Снимки: Unsplash

Лайфстайл

[the_ad id="55508"]

Свързани
Публикации