Румен Радев връчи на проф. Любомир Стойков президентския почетен знак
Популярният журналист и университетски преподавател бе отличен за принос към българската култура, наука и образование

Държавният глава Румен Радев връчи на проф. д.н. Любомир Стойков Почетния знак на президента на Република България. Известният наш университетски преподавател, журналист, естет и моден критик получи високото отличие за значимия му принос към българската култура, наука и образование, както и по повод на неговата 65-годишнина.

В словото по случай награждаването президентът Румен Радев изтъкна колко е важно това, което прави проф. Стойков и в сферата на стила и възпитанието на младото поколение. Той използва случая и, за да му благодари, че за втора поредна година се включва в президентската инициатива „Подкрепи една мечта“ за абитуриенти, лишени от родителски грижи.

На свой ред проф. д.н. Любомир Стойков изрази своята благодарност и подчерта, че приема тази голяма награда като признание за дългогодишните му усилия като учен, журналист и преподавател. Професорът изтъкна и, че този приз не би бил възможен без участието и помощта на всички, които са го разбирали и подкрепяли в неговия професионален път – колеги, студенти, екипи, асистенти и съмишленици.

 

Повече за проф. д.н. Любомир Стойков

Проф. д.н. Любомир Стойков е утвърден културолог, журналист, естет, медиен, PR и моден експерт. Дългогодишен университетски преподавател по култура и медии, журналистика, връзки с обществеността, теория на модата и др. Професор е в Университета за национално и световно стопанство – катедра „Медии и обществени комуникации“; във Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) при СУ „Св.Климент Охридски“ – катедра „История и теория на журналистиката“ и в Националната художествена академия – катедра „Мода“. Преподава също така и в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. В своята 38 годишна преподавателска дейност е основател на магистърските програми по „Връзки с обществеността“ в УНСС и по „Лайфстайл журналистика“ във ФЖМК при СУ „Св.Климент Охридски“. В университетската си и академична дейност въвежда за пръв път в България дисциплините „Теория на модата“, „Лайфстайл журналистика“, „Модата като изкуство и творчество“, „Бизнес комуникация“, „Фирмена култура и комуникация“ и др. Обучил е над 3000 студенти, дипломанти и докторанти по медии, връзки с обществеността, журналистика и моден дизайн.

Проф. д.н. Любомир Стойков е основател и председател на Академията за мода (създадена от него и Донка Ганева в Париж – 1994 г.), член на Съюза на учените в България и на Съюза на българските журналисти. Член е също така на Американското общество за връзки с обществеността (PRSA), на Метрополитън мюзиъм (в Ню Йорк) и на International Association for Media and Communication Research (IAMCR). Автор е на 20 научни, научнопопулярни и публицистични книги и учебници за културата, медиите, комуникацията, модата, PR и човешкото общуване, между които – „Култура и медии“ (претърпяла три издания – 2006, 2010, 2017), „Теоретични проблеми на модата“ (претърпяла две издания – 2006, 2016), „Управление на връзките с обществеността“ (претърпяла три издания – 2007, 2012, 2016), „Ефективна бизнес комуникация“ (претърпяла две издания – 2010, 2017)“, „Фирмена култура и комуникация“ (1995), „Световни модни икони“ (претърпяла две издания – 2014, 2016), „Facebook комуникация“ (2012), „Световната мода. Първа част: Англия и Франция” (2000), „Световната мода. Втора част: САЩ” (2004), „Световната мода. Трета част: Италия” (2009), „Калинография“ (1998), „Модата: от Нефертити до топмоделите” (1994) и др.

Проф. Любомир Стойков е основател, и главен редактор на научното онлайн издание с международна редколегия „Медии и обществени комуникации“. Създател, сценарист и водещ на първото в България телевизионно предаване за мода – „Блясък” по БНТ (1994); основател, автор и водещ на най-популярното шоу за стил по Нова телевизия – „От игла до конец” (1995–2003); на модното предаване „Чаровната диктаторка“ по ТВ „7 дни“ (2003 – 2008) и др.

Той е автор на 50 документални филма за световно известни дизайнери, модни къщи и специални събития, заснети в Париж, Лондон, Милано, Ню Йорк, Торонто, Москва, Виена, Атина, Кейптаун, Хайделберг, Маями, Рим и др. Интервюирал е над 100 знаменитости от целия свят – в сферата на модата, киното и поп музиката, сред които Пако Рабан, Пиер Карден, Юбер дьо Живанши, Аликзандър Маккуин, Нино Черути, Жан Пол Готие, Кензо, Оскар де ла Рента, Бил Блас, Лучано Бенетон, Анук Еме, Клаудия Кардинале, Елизабет Хърли, Ивана Тръмп, Ан Хечи, Бой Джордж, Стивън Болдуин, Браян Фери и много други.

Носител е на „Златно перо“ – най-високата награда на Съюза на българските журналисти, както и на редица други призове – “Златна книга” на Съвета на европейската научна и културна общност; на Награда за принос в имиджмейкърството от Българското дружество за връзки с обществеността; на „Жълта роза” на Зонта Интернешънъл; на Златен плакет на СБЖ и др.

Снимки: Прессекретариат

Александра Томова
Александра Томова
Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.

Новини

[the_ad id="55508"]

Свързани
Публикации