Япония създаде 213 кимонa за всяка страна на Олимпиадата в Токио

За да отпразнува Олимпиадата в Токио 2020, Япония отдава почит на своето кимоно и гостуващите нации чрез проекта „Кимоно“. Всяка страна, която се състезава в игрите, е представена от кимоно и оби, националния костюм на страната и съпътстващия широк пояс.

Проектът “Кимоно” стартира през август 2014 г. от японска организация, наречена Imagine One World. Отнема шест години, за да бъдат завършени над 200 кимона по поръчка, които черпят вдъхновение от културата, историята или архитектурната красота на всяка страна.

Кимоното и обито не се показват публично, както беше първоначално планирано, поради ограниченията на COVID-19. Очаква се обаче те да бъдат показани по време на Експо 2025, което трябва да се проведе в Осака, Япония.

Пълен комплект за всяка страна струва около 2 милиона йени (18 300 долара), състоящ се от кимоно, оби и по -малки аксесоари. Всички те са ръчно изработени с традиционни методи, като за изработването на всяка е нужна между една и две години.

Снимка: https://kimono.piow.jp/kimonolist.html

Българското кимоно, в което самата съпруга на посланика участва в дизайна, се състои от българската роза и традиционни шарки, събрани от различни народни носии. Червените и белите рози са красиво подредени заедно с декоративните шарки на средновековна България в нежния зелен цвят на земята, а акцентът на творбата е контрастът с шарки на пъстрите народни носии.

Може да разгледате всички кимона и обяснение на техния дизайн на официалния уебсайт.

Cover photo

Мода

Свързани Публикации