Българската мода, вдъхновена от Пако Рабан

Проф. Любомир Стойков: „Великият Пако Рабан винаги ще очарова с радикалния си дизайн, космополитната философия и нестандартното мислене!“

Ина Асса представи шал и рокля от гуруто на авангардния дизайн.

Академията за мода почете паметта на емблематичния испански дизайнер Пако Рабан (1934 – 2023) по време на поредната сесия на социално-културния проект „Вечери на стила“. Носители на „Златна игла“ и други талантливи модни дизайнери презентираха тоалети, вдъхновени и посветени на испанския дизайнер в столичната галерия „Милениум“.
В своето слово проф. Любомир Стойков – главен организатор на вечерта в памет на изключителния дизайнер, подчерта: „Великият Пако Рабан остави след себе си изключително ярка следа, белязала две столетия – втората половина на ХХ и първите две декади на ХХІ век. Тази следа пленява и очарова с радикалния си дизайн, космополитната философия и нестандартното мислене. Изкуството му не подтикваше към консуматорство и преклонение пред лукса, а будеше изумление и възторг пред неограничените възможности на творческото въображение. Като човек Пако Рабан – този истински колос на визуалната култура и предизвикателните форми, беше скромен, земен и достъпен. Той никога не изневеряваше на изконната мисия на дизайнера: да провокира, да изненадва и да тласка напред развитието на изкуството мода. Пако Рабан създаваше облекла от „невъзможни“ материи – метал, хартия, дърво и даже бетон. По неповторим начин той смесваше материалното и духовното, обикновеното и възвишеното, всекидневното и безсмъртното…“.


Във вечерта, посветена на Пако Рабан, бяха показани няколко тематично издържани произведения на носителите на „Златна игла“ – Ина Асса, София Борисова, Теодора Спасова, Ирен Велковски и модна къща Andrews. Талантливата Лиа Каменова, дизайнер на “Reflet”, също представи аутфит, инспириран от творчеството на уникалния творец.


Ина Асса – дизайнер-асистент в студиото на Пако Рабан (2005 – 2006) и носител на „Златна игла“ в категория „Дизайнер на годината“, даде началото на модното ревю, като предложи шал, който е направен от метално плетиво с лента от камъни „Сваровски“ и датира от 1989 година. Второто произведение, осигурено ни от талантливата наша дизайнерка – една от сензациите на вечерта, представлява рокля, която е в насипно състояние „Направи си сам“ на неповторимия Пако Рабан. Тя е в А силует, с тънки презрамки и всеки един метален кръг е с отвори за захващане на малки златни пръстени.
Теодора Спасова – дизайнер на модния бранд “Minoár” и двукратна носителка на „Златна игла“, представи дамски силует от сребристи текстури на Файбър бонд, авторския патентован текстил, награден с най-високия приз на Академията за мода за модна иновация през 2020 година. Лиа Каменова, дизайнер на модния бранд “Reflet”, презентира визия вдъхновена от “Indigo mood” и 60-те години на миналият век – смачкан метал и стари дънкови платове.


Модна къща “Andrews” – носител на „Златна игла 2022“ в категория „Модна къща на годината – мъжка мода“, презентира два тоалета от своето портфолио. Първият аутфит е дело на бутик “La Bonté“, който е част от семейството на “Andrews” от 2021 г. – елегантна рокля от две части в черен цвят. Облеклото е вдъхновено от модел „Дълга черна рокля без гръб“ на Пако Рабан. Второто произведение бе за мъжката аудитoрия – костюм “Ceremony Slim”, който представлява сребристо сако, комбинирано с ревери от черен сатен, съчетани с риза и панталон в черен цвят.


Ирен Велковски – дизайнер на модния бранд “Maison Estrella” и носител на „Златна игла 2022“ в категория „Уникална мода“, заложи на рокля „Черният лебед“, която е една от емблематичните визии на модния бранд.
На финала на модното ревю трикратната носителка на „Златна игла“ София Борисова, предложи официален тоалет от последната си колекция “NOIR ROYAL”, който представлява стилна, сребриста рокля в комбинация от ефектна дантела и естествено копринено микадо.


Водеща на събитието беше чаровната Екатерина Свечева – лице на „Златна игла 2022“, инфлуенсър и топмодел. Меценат на „Вечер на стила“ бе г-н Христо Дурчев и неговата компания „Балкантел“. Изисканото събитие беше уважено от ярки представители на медиите, културата, изкуството, артистичния свят и бизнеса, сред които Ани Владимирова, проф. Кирил Топалов, Гергана Стоянова, Мила Захариева, Лидия Ангелова, Кристина Несторова, Антония Първанова, Силвия Джагарова, Ирина Гъркова, Костадин Жиков и др. Присъстваха и студенти на проф. Любомир Стойков от специалностите „Моден дизайн“, „Журналистика и медии“, „Журналистика“, „Връзки с обществеността“ в НХА, УНСС и ФЖМК.

Снимки:

 • Проф. Любомир Стойков заедно с мецената Христо Дурчев, Ина Асса, Станимира Йоцова, облечена в “La Bonté“, Виктория Иванова, облечена в “Reflet“, Милица Казакова, облечена в “Maison Estrella”, Мадлена Иванова, облечена в тоалет на София Борисова, Кая Ценкова, облечена в тоалет на Теодора Спасова и Стоян Сидеров, облечен в “Andrews”.
 • Проф. Любомир Стойков заедно със Станимира Йоцова, облечена в “La Bonté“ и Стоян Сидеров, облечен в “Andrews”.
 • София Борисова и Мадлена Иванова, облечена в неин тоалет.
 • Проф. Любомир Стойков и Ина Асса, която държи шал на Пако Рабан.
 • Ина Асса, която представя рокля в насипно състояние и шал на Пако Рабан.
 • Теодора Спасова и Кая Ценкова, облечена в неин тоалет.
 • Проф. Любомир Стойков и Гергана Стоянова.
 • Проф. Любомир Стойков и проф. Кирил Топалов.
 • Проф. Любомир Стойков заедно с водещата на събитието Екатерина Свечева – лице на „Златна игла 2022“.
 • Проф. Любомир Стойков и Ани Владимирова.
  Фото: © Алма комуникация / Ромео Чолаков

Събития

Свързани
Публикации