Фондация „СТОЯН КАМБАРЕВ“ предизвиква младите кинорежисьори
Фондация "Стоян Камбарев"
За шеста поредна година награда за кино 355 на Фондация „Стоян Камбарев“ предизвиква младите кинорежисьори

3-ма режисьори ще снимат 5-минутен филм за 5 дни, а победителят ще спечели статуетка и 15 000 лв.
С началото на 2024 година се задава отново здрава филмова битка. Стартира шестото издание на една от най-очакваните надпревари за млади кинаджии у нас НАГРАДА ЗА КИНО 355 (ТРИ-ПЕТ-ПЕТ). Любов, страст, изкуствен интелект, метавселената, комуникациите и всичко, което света ни поднася предлагат неизчерпаеми възможности от избор на теми за младите филмови творци.
Престижната филмова надпревара доказа, че родните таланти могат да достигнат международно признание. 2023 година се оказа супер-успешна за трима от лауреатите на НАГРАДА ЗА КИНО 355 на Фондация „Стоян Камбарев“. „Бълха“ на Антоний Христов , „Голям“ на Мартина Троанска и „Мемезис“ на Румен Русев бяха селектирани на  кинофестивала „Златна роза“, а световната премира на „Старецът на телефона“, на Орлин Менкаджиев,  бе в официалната селекция на престижния Chelsea film Festival- един от най-големите кино форуми в Северна Америка, (в топ 10)  където Орлин се състезаваше в категория Short film заедно с десетки свои колеги от цял свят. Над 25 са фестивалните участия на друг финалист на НАГРАДАТА ЗА КИНО 355 на Фондация „Стоян Камбарев“ – Румен Русев и неговия филм Мемезис.
Фондация „Стоян Камбарев“ продължава традицията и за 6-та поредна година предизвиква младите кино-таланти като им предоставя възможността за участие и победа в НАГРАДА ЗА КИНО 355. Иновативният филмов конкурс се осъществява с подкрепата на Столична Община, а от тази година и с официалното партньорство на Национален Филмов център.
А откъде идва името на наградата?
Елитно международно жури от Европа, Холивуд и България ще оценява кандидатурите и ще селектира 3-ма режисьори, всеки от които ще заснеме 5-минутен игрален филм само за 5 дни.
От 1 януари до 1 февруари 2024 г. младите филм-мейкъри, може да  кандидатстват при пълна свобода на тема, стил и жанр на филмите си. Многообразието от филмов прочит на изминалите години, вдъхновиха създателите на филмовия конкурс и условието отново е  НЕОЧАКВАН КРАЙ. Именно това трябва да имат предвид кандидатите, когато пишат своите сценарии и предават синопсиса си. Както и в предишните издания на  НАГРАДА ЗА КИНО 355  се допускат само изцяло авторски сценарии.
Фондация „Стоян Камбарев“ ще продуцира трите късометражните ленти и ще предостави на екипите, при желание, 2 снимачни дни на територията на UFO Film and Television Studio, с възможност за ползване на декори, осветление, реквизит и гардероб. Разбира се, филмите могат да бъдат заснети и на други, избрани от младите кинотворци, локации. Снимачна и аудио техника ще бъде осигурена благодарение на верните партньори от MAGIC Shop rental , Black Sea film и ARS Digital Studio.
И тримата финалисти (на възраст между 18 и 30 години) ще получат и финансов стимул за филмите си, като тази година той е 3 000 лв.
Традиционно, крайният избор на победителя ще бъде в ръцете само и единствено на публиката, която ще гледа филмите премиерно и ще гласува на живо по време на годишната Церемония за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ – 15-та Награда за Полет в Изкуството и 6-та НАГРАДА ЗА КИНО 355. Дългоочакваното от всички млади творци в България събитие, ще се проведе в края на април 2024г.
Носителят на НАГРАДА ЗА КИНО 355 ще получи прекрасна бронзова статуетка и 15 000 лв. за продуциране на следващия му филм от Деси Тенекеджиева и филмовата й компания – NOVA Film, а Елени Декидис ще е изпълнителен продуцент.
„Не мога да повярвам, че за 5 години, благодарение на НАГРАДА ЗА КИНО 355 се появиха повече от 25 нови български филма, които продуцирахме! Някой имат завиден фестивален живот и са носители на много международни награди. Щастлива съм, че изградихме здрава връзка с НАТФИЗ, като тази година за първи път осъществихме и актьорски мастър кино-клас с холивудската звезда Гари Стреч. Голямата новина е, че Гари освен член на международното жури, ще работи активно и със тримата финалисти и ще е креативен продуцент на филмите. Това е пореден огромен шанс за тях да се докоснат до световно признати филмейкъри. Както всяка година, журито ни е изключително впечатляващо!С огромно нетърпение очакваме новото ято кино таланти и техните идеи за филм с неочакван край. Призовавам младите ни колеги да се включат в НАГРАДА ЗА КИНО 355 още през първите дни на Новата година, а да не оставят подаването на документите си за последно“ – призовава Деси Тенекеджиева.
Всичко за наградата и кино състезанието както и условия, може да намерите ТУК – kambarev.com/bg/355.
Вижте филмче с финалистите на Награда за Кино 355 през 2023:

Събития

Свързани
Публикации