Ако на Коледа си показваме сармичките, то тази седмица, на Великден, ще си показваме яйцата (и козунаците)
По нашите географски ширини е модерно да изпълним трапезите си с яйца и козунаци, по случай Възкресение Христово.
Първото червено яйце по изгрев слънце, с което баба ти маже челото и бузите, и те орисва да си здрав и румен.
Най-шарените яйца, които правим с много желание и още повече цапане. С памук или хартия, със стикери, златни и сребърни бои – всичко, което душата ти иска.
Яйцето-бияч – онова така желано великденско яйце, шампионът на шампионите, което никой не може да счупи и най-често е дървено…
Онзи стар обичай за боядисване на яйцата с восък и сътворяването на истински произведения на изкуството, от ръцете на най-вещите.
Всичко това ще се случи тази седмица у нас. Великден чука на вратата (без да я чупи), а фийда на социалните мрежи ще се изпълни със снимки на кошници с яйца и най-красивите козунаци на света.
Нашето сърце обаче милее за модната страна на нещата. Искаме лукс, изкаме блясък, искаме тенденции, докато похапваме сладко, сладко от яйцата, козунака и агнешкото по време на почивните дни.
Може би най-известното яйце е Фаберже, както и най-скъпото, но има още няколко доста известни яйца в света.
Фаберже
Мария Фьодоровна е била истински щастлива, когато е получила първото яйце на Фаберже от император Александър III през 1885 година. От тази година до смъртта си руският император всеки Великден е поръчвал такива яйца за любимата си, а по-късно цар Николай II продължава тази традиция и подарява скъпоценните изработки на своята съпруга Александра.
Така яйцето на Фаберже се превръща в класически символ на бижутерната индустрия, императорската любов и Великден.
Петер Карл Фаберже едва ли е знаел каква популярност ще наберат яйцата му през 20 и 21 век. Но сигурно щеше да се радва.
Днес FABERGÉ са символ на изящност, класа и престиж, истиснки произведения на изкуството, особено по Великден.
Водка в… яйце
Има и великденски подарък за парти маниаците, които обичат да си пийват. Производителят Ladoga Group предлага своята Imperial vodka, която е създадена през 1721 година, специално за Цар Петър I, в златно яйце на Faberge, с 24-каратово златно покритие, инкрустирано със сини, червени и зелени кристали.
Най-красивото шоколадово яйце
Световноизвестната шоколадова къща Cadbury World Chocolatiers всяка година изумяват света със своите великденски творения от шоколад. За тазгодишния празник големината и сладостта на яйцето се равнява на 889 шоколадови блокчета!
А изглежда като от приказка.
Не на последно място трябва да добавим и българския дизайнер на бижута – Анелия Милчева от Anelia Art Design, чиито яйца-бижута се нареждат достойно до тези на Фаберже.
Нейната великденска колекция Anelia Egg Design е чиста проба изящество, лукс и много, много внимание към детайла. Еди разкошен подарък за Великден, а и не само!
Снимки: Getty Images / Instagram / Luxury Launches