Не рокзвезда, а легенда: Фреди Меркюри
Днес се навършват 26 години от смъртта на Фреди Меркюри

Фреди, с рождено име Фарук Булсара, е роден на 5 септември 1946 г. в Стоун Таун, Занзибар, в иранско семейство, изповядващо зороастризъм. Има сестра Кашмира Булсара-Кук. Първите си 14 години прекарва в различни британски колонии. Започва да свири на пиано 7-годишен. Получава основното и средното си образование в Индия.

Певецът си отива от този свят на 24 ноември 1991 година, в Лондон, от бронхиална астма, усложнена от СПИН.

Ден преди да почине Фреди изпраща изявление до медиите: “Поради огромния натиск на медиите през последните две седмици искам да потвърдя, че съм болен от СПИН. Смятах за коректно да пазя в тайна информацията досега заради близките си. Но настъпи моментът приятелите ми и феновете да научат истината. Надявам се всички да се присъедините към лекарите ми в борбата с тази ужасна болест. Личният ми живот винаги е бил много важен за мен.”

Изключително провокативна личност, вокалистът на Queen е сред най-обичаните, продавани и одумвани изпълнители в света. Музикалният му талант е огромен, партита, които организира скандални и разюздани, а концертите му събират хиляди хора.

Песните му и до днес са хит сингли, а почитателите му никога няма да го забравят. Днес си припомняме някои от най-незабравимите думи на легендата:

„Аз няма да бъда рокзвезда. Аз ще бъда легенда”.

“Когато имам връзка, винаги участвам в нея с цялото си сърце. Не съм привърженик на половинчатите мерки и на компромисите. Просто не мога да понасям никакви компромиси. Раздавам се целия, защото съм си такъв.”

„Парите не могат да купят щастие, но, по дяволите, могат да ти го донесат!”

„Винаги съм знаел, че съм звезда. А сега вече и останалата част от света се съгласи с мен.”

„Аз съм само една музикална проститутка, душице.”

„О, аз не съм създаден за рая. Не, не искам да ида в рая. Адът е много по-добра възможност. Помислете колко интересни хора ще срещнете там долу!”

„Колкото по-голямо, толкова по-добре! За всичко!”

„Не искам да променям света с нашата музика. В песните ни няма скрити послания. Обичам да пиша песни за съвременна консумация.”

„Успехът ми донесе това, че целият свят ме идолизира и спечелих милиони. Той обаче ми попречи да намеря единственото нещо, от което всички се нуждаем – една любяща, трайна връзка. За мен любовта е като руска рулетка.”

“Опитвам се да се сдържам, когато някой ме привлича, но просто не мога да контролирам любовта и тя се развихря. Твърде бързо се включвам и накрая винаги се оказвам наранен. Може би просто привличам неподходящите хора? Целият съм в белези. Но не мога иначе, понеже съм мек по душа.”

„Прекаляването е част от природата ми. Обикновеността е болест. Силно се нуждая от усещането за опасност и вълнение. Никога не се боя да рискувам”

 

 

Снимка: musicmusingsandsuch.wordpress.com

Post a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Лайфстайл

Свързани
Публикации