Нематериално културно наследство на Хайнан, Китай
Нематериално културно наследство на Хайнан, Китай

Туристическа изложба за нематериално културно наследство на Хайнан на тема „Нематериално културно наследство на Хайнан, Китай“ и конференция за насърчаване на културния туризъм на провинция Хайнан бяха успешно проведени в Китайския културен център


На 17 май в Китайския културен център в София, България, успешно бяха проведени изложба за нематериално културно наследство на Хайнан „Нематериално културно наследство на Хайнан, Китай“ и конференция за насърчаване на културния туризъм в провинция Хайнан. Събитието беше организирано съвместно от Департамента по туризъм, култура, радио, телевизия и спорт на провинция Хайнан и Китайския културен център в София. На събитието присъстваха г-жа Уан Мин, временно управляващ на Китайското посолство в България, г-жа Фу Цайсян, заместник-директор на Постоянния комитет на Народния конгрес на провинция Хайнан, г-н Сие Сюнфън, директор на работния комитет по външните работи на Китай към Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители на провинция Хайнан, г-жа Жао Цюндзюен, директор на отдела за обществена култура и отдела за опазване на нематериалното културно наследство към Департамента по туризъм, култура, радио, телевизия и спорт на провинция Хайнан, директорът на Китайския културен център в София г-н Хонг Хай, председателят на Българската федерация „Един пояс, един път“ г-н Захари Захариев, председателят на Българо-китайската асоциация за културен и туристически обмен г-жа Веселина Ангелова, президентът на Българо-китайската търговска камара г-н Ван Пудзиен и близо 100 гости от всички сфери на културата, туризма, икономиката и други области на България.

Делегацията на провинция Хайнан проведе дискусии с представители на българската федерация „Един пояс и един път” и Българо-китайската търговска камара, като представи основната ситуация на провинция Хайнан, основните политики за изграждане на пристанища за свободна търговия, индустриално развитие и др. условия, които са въведени от 1 май 2018 г. Провинция Хайнан прилага безвизова политика за пътници от 59 държави.
Директорът на Китайския културен център в София г-н Хонг Хай изрази, че провинция Хайнан, като най-южната провинция в Китай и вторият по големина остров в Китай, привлича огромен брой местни и чуждестранни туристи с богатите си туристически ресурси, отличния по качуство въздух и уникалната тропическа природа. Туристи от 59-те държави, включително България, пътуващи до Хайнан с обикновени паспорти, ще бъдат поемани от туристически агенции, установени в Хайнан. Те могат да влизат в Хайнан през отворени пристанища без визи и да остават в административната зона на провинция Хайнан за 30 дни. Приветстваме повече български приятели да пътуват до Китай и да оценят очарователните китайски езера и планини и неговата колоритна и неповторима култура. Надяваме се, че това събитие ще изиграе положителна роля за насърчаване на обмена и сътрудничеството между Китай и България в областта на културата и туризма, засилване на взаимното разбирателство между двата народа и насърчаване на развитието на приятелските отношения между двете страни.

По време на събитието вървеше промоционален видеоклип за туризъм в Хайнан, който изчерпателно представя очарователната естествена природа на остров Хайнан, хуманистичните характеристики и постиженията в икономиката, търговията, туризма, спорта, науката и технологиите и др. Впечатляващо изпълнение на местен български модел, облечен в модерен дизайн на облекло с елементи от брокат на народността ли демонстрира разнообразния стил на броката ли и модерната жизненост на традиционната култура. Гостите се изказаха високо за това събитие, като заявиха, че богатото съдържание и формат създават усещането, че са се потопили в Хайнан и са още по-нетърпеливи да отидат в Хайнан за почивка и разглеждане на забележителности.

Изложбата ще продължи от 17 до 19 май. Изложбата съчетава фотоизложба с физически експонати като брокат от народността ли, резба от кокосови орехи, резба от черупки, хартиени орнаменти от народността ли, тъкани от ратан и бамбук и др., обща изчерпателна демонстрация на 32 проекта за нематериално културно наследство на национално ниво в провинция Хайнан.

Събития

Свързани
Публикации